Güneşin Yeni Gözcüsü Fırlatıldı

NASA dün Cape Canaveral Hava Üssü’nden yeni bir uyduyu Atlas V roketiyle uzaya gönderdi. Solar Dynamics Observatory (SDO) yani Güneş Harekletliliği Gözlemevi adını taşıyan uydu Güneş’in yeni gözcüsü olacak ve özellikle güneşin alt katmanlarını inceleyecek. Uydu dünyaya her gün 1.5 terabyte’lık veri yollayacak. Bu da uydunun her 36 saniyede bir CD verisini yollayacağıu anlamına geliyor.  (1.5 terabyte, 380 sinema filmi uzunluğuna eşittir.)

SDO ile Güneş’in bilmediğimiz özelliklerinin ortaya çıkarılması bekleniyor. Güneş’teki hareketlilikler dünyayı da etkilemektedir. İşte SDO bu etkilemenin nedenlerini ortaya koyacak. Güneşteki hareketlilikten dolayı uzaydaki uyduların elektrik akışının ve GPS iletişiminin neden etkilendiği,  Dünya atmosferine etkisi ve iklim üzerindeki etkisi de anlaşılacak.

Güneş hakkında hala bilmediğimiz çok şey var.  SDO, Güneş enerjisinin nasıl oluştuğu, nereden geldiği, bu enerjinin nasıl depo edildiği ve güneşten dışarı nasıl salındığına ilişkin soruların yanıtları için gökbilimcilere yardımcı olacak. Güneş atmosferinin nerelere kadar uzandığı ve bu atmosferin uzaydaki araçları ve astronotları ne kadar etkileyebileceği ortaya çıkarılacak.

SDO uzayda 5 yıllık bir görev yapması için tasarlandı. Ancak uzayda görev yapan çoğu uydunun görev süresini aştığı halde hala görevi başında olduğu da biliniyor. Bu nedenle SDO’nun da 5 yıldan daha fazla süre görevde kalması beklenebilir. Örneğin Güneş’i gözleyen bir diğer uydu olan SOHO uzaya 1995 yılında fırlatıldı ve 10 yıl boyunca Güneş’i izleyeceği belirtilmişti. Uydu 15. yılından gün aldı  ve hala görevi başında.

Kaynak: NASA/SDO

SDO sayfası

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d