Hubble Gözünden Tarantula Bulutsusu

Hubble gözünden Tarantula.

Gözünü Tarantula’ya çeviren Hubble, bulutsunun ana bulutunun eteklerini görüntüledi.

Parlak ince yapıların H II olarak adlandırıldığı bölge iyonlaşmış hidrojen gazı açısından zengindir. Gerçekte kırmızı renkte görülen bulutsu, görünür ışıkla kızılötesi görüntülerin filtre edilmesiyle yeşil renkte görülmektedir.

Bu bölgeler çevrelerindeki iyonlaşmış gaza güçlü morötesi ışıma yayan yeni yıldızlar barındırır. Yeni doğan yıldızlar ve bunların iyonlaşma sürecini izleyen yıldız rüzgarları gerisinde Ülker gibi yıldız kümeleri bırakarak bulutları iterler.

Dünya’dan 170 000 ışık yılı uzaklıktaki komşu gökada Büyük Macellan Bulutu’nda yer alan Tarantula bulutsusu, yerel küme içinde bilinen en parlak bulutsudur. İçinde iki parlak yıldız kümesi ve sayısız bulut kümeleri içeren bölge yerel kümenin bilinen en büyük (650 ışık yılı) yıldız oluşum bölgesidir. Hubble’ın bu görüntüsü bulutsunun büyük bir kısmını gösteriyor.

Tarantula Bulutsusu’nun merkezinde nispeten daha genç ve çok parlak bir küme bulunur. Küme bu görüntünün görüş alanı dışında kalmasına karşılık görülen parlaklığın ve enerjinin büyük bir kısmı bu kümeden gelmektedir. Bulutsu Dünya’dan 1000 ışık yılı uzaklıkta yer alsaydı, gönderdiği ışık nedeniyle, gölge bir yer bulmak zor olurdu.

Tarantula Bulutsusu çıplak gözle fark edilebilen 1987A süpernovasına ev sahipliği yapmıştır.

NASA-Hubble

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d