Hubble’dan İris Bulutsusu

Üstte 10 Güneş kütleli bir yıldızın aydınlattığı İris Bulutsusu görüntüsü. Fotoğraf yeşil, mavi, kızılötesi ve H-alfa filtresiyle çekilmiş dört görüntünün birleştirilmesiyle elde edilmiş.
Üstte 10 Güneş kütleli bir yıldızın aydınlattığı İris Bulutsusu görüntüsü. Fotoğraf yeşil, mavi, kızılötesi ve H-alfa filtresiyle çekilmiş dört görüntünün birleştirilmesiyle elde edilmiş. (NASA & ESA)

NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu’ndan muhteşem bir NGC 7023 görüntüsü elde edildi. NGC 7023 Bulutsusu aynı zamanda İris Bulutsusu olarak adlandırılıyor. Bulutsu bir toz bulutunu andırmaktadır.

Gökbilimciler için tozlu bölgeler hem görsel olarak güzel hem de sıkıntı vericidir. Çünkü bu tozlu yapının arkasını veya içini göremeyiz. Ancak bu tozlu yapılarda oluşan yeni yıldızlar sayesinde tozlu yapı görünür hale gelir.

İris Bulutsusu’nun kuzeybatısını gösteren bu görüntüde tozlu yapı gözler önüne seriliyor. Fotoğrafın üstünü aydınlatan yıldız ise 10 Güneş kütlesindeki HD 200775 yıldızıdır. Yıldızın ışığı tozlu yapıyı sanki büyükçe bir pamuğun iplikleri saçılmış gibi göstermektedir.

İris Bulutsusu’nun yakınlaştırılmamış tüm görüntüsü. (NASA, ESA and Digitized Sky Survey 2. )

İris Bulutsusu yakınındaki büyük yıldızın etkisiyle yansıma yaparak kendini göstermektedir. Işığı bu şekilde yansıtarak kendini gösteren yansıma bulutsuları, yeterince sıcak olduğu için görülen normal bulutsulardan farklıdır. Başka bir yerden aldığı ışığı yansıtan bulutsuların renkleri genel de mavimsi görünürken İris farklı bir şekilde kırmızı görünmektedir.

Araştırmacılar bölgenin özellikle sol kısmıyla ilgileniyorlar. Kırmızı rengin sorumlusu olarak bu bölgede çok olduğu düşünülen hidrokarbonlardan şüphe ediliyor. Hubble’ın yüksek çözünürlükle elde ettiği bu görüntüde araştırmacılara destek olmaktadır. Bilim insanları bulutsunun kimyasal yapısının net olarak anlaşılması için çeşitli laboratuvarlarda testlerde yapmakta.

NGC 7023 veya diğer adıyla İris Bulutsusu 1794 yılında William Herschel tarafından keşfedildi. Bulutsu Kral takımyıldızında yer almaktadır. Bulutsu bizden 1400 ışık yılı uzaklıkta ve 6 ışık yılı genişlikteki bir alana yayılmış bulunmaktadır. Görüntüler Hubble’ın Kızılötesi ve Çoklu Tayfölçer Kamerası (NICMOS) ile alındı. Bu yardımcı araç ile bulutsudaki kimyasal yapı bulunmaya çalışılmıştır.

Kaynak: ESA/Hubble

Eğlence ve ilginç ayrıntıları görmek için:

Yukarıdaki ilk görüntüyü büyütmek ve ayrıntıları görmek isterseniz: İris-1 Zoom

İkinci görüntü için: İris-2 Zoom

Sayfalar açıldığında yapmanız gereken ilk iş “+” simgesiyle görüntüyü büyütmek ve sonra görüntüdekiş ayrıntıları yakalamak için sağa-sola, yukarıya-aşağıya gezinmek olacaktır. İyi eğlenceler.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d