Hubble’dan NGC 3603 Kümesi

NGC 3603 yıldız kümesi. (NASA,ESA-Hubble)

Hubble’ın çektiği bu görüntü sanki uzayda patlayan bir havai fişeği gösterir gibi. NGC 3603 adıyla bilinen yıldız kümesi bizden 20 000 ışık yılı uzaklıktaki Karina Bulutsusu’nda yer alıyor. NGC 3603’ün çevresini saran gaz ve toz bulutu yeni, yıldızların oluşumunu sağlayarak böylesi bir güzelliğin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Ancak her şey göründüğü gibi sakin değil. Gaz ve toz kümesinde mor ötesi ışıma ve şiddetli yıldız rüzgarları nedeniyle bir hareketlilik söz konusu.

Kümeyi oluşturan yıldızların boyutları farklı olmasına karşılık kütle, sıcaklık ve renklerinin aynı olduğu görülüyor. NGC 3603 içindeki yıldız oluşumları nedeniyle yıldızların yaşları da aynı değil. Dev yıldızlar hidrojenlerini hızlı bir şekilde bitirip, hızlı yaşayıp süpernova patlaması ile diğer yıldızlara göre daha erken yaşta ölmek zorundalar.

NGC 3603 kümesi yıldız oluşum sürecinin anlaşılması için incelenen önemli bir yapıdır. Gökbilimciler gaz ve toz kümelerindeki yıldız oluşumlarının bir gökadayla etkileşmesiyle ya da çarpışması sonucunda tetiklendiğini düşünüyor. İşte görece bize daha yakında bulunan NGC 3603 kümesi gökbilimciler mükemmel bir laboratuardır.

2009’un Ağustos ve Aralık aylarında Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 ile hem görünür ışık hem de kızılötesi ile çekilen bu görüntüyle kümede kükürt, hidrojen ve demir olduğu da görüldü.

Büyük ölçekteki görüntü için tıklayınız.

Kaynak: Hubble

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d