Huygens’den Farklı Bir Titan Görüntüsü

İlk bakışta bu görüntü bir sürüngenin gözü ya da turuncu renkli boyama gibi görünebilir ama gerçekte bu Titan yüzeyinin bir kısmının balık-gözü görüntüsüdür.

balik-gozu-Titan

Cassini-Huygens görevinin bir parçası olan Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Huygens sondası Titan yüzeyine inmeden önce atmosfer üzerinden gördüğünü iletti. Huygens, şimdiye kadar dış Güneş sistemi içinde bir cismin yüzeyine inen ilk sondadır.

Görüntü inişin gerçekleştiği 14 Ocak 2005’de, Huygens yüzeyden beş kilometre yukarıdayken alındı.

Bilim insanları görüntüde bir sıvı denizin ve onun kıyısının olduğu bölgenin göründüğünü düşünüyor ki sonda buna benzer bir kıyının yakınına inmişti. Huygens sıvı denizin olduğu değil daha çok kuma benzer tanelerden oluşmuş buzlu bir yüzey yakınına indi. Bölgedeki sıvı ve buz hidrokarbon ve su buzundan oluşmaktadır.

Cassini uydusu Titan’ın kutup bölgelerinde hidrokarbondan oluşmuş birkaç büyük deniz ve gölü gösterdi. Metan ve organik bileşiklerden oluşan bu sıvı zamanla buharlaşıp mevsimsel yağmur ve sağanaklara neden olduğu düşünülüyor. Titan’ın o zamandan bu yana süren gözlemlere göre mevsime bağlı olarak kutup bölgelerinde göllerin küçüldüğü görülüyor.

ESA, NASA ve İtalya Uzay Ajansı ASI’nin ortaklaşa 1997 yılında başlattığı Cassini-Huygens görevine, 1. Yüzyılın önde gelen iki gökbilimcisi Giovanni Cassini ve Christiaan Huygens’in adı verildi. Huygens 1655’de Satürn çevresindeki halkaları ve Titan uydusunu keşfetti. Cassini ise 1671 ile 1684 arasında bu halkalar arasında boşluk olduğunu ve gaz devinin dört yeni uydusunu keşfetti: Iapetus, Rhea, Tetis ve Dione.

Bu görüntü Huygens üzerindeki iniş kamerasının tayfsal radyometresi (balık-gözü) ile alındı.

Görüntü telif hakkı: ESA/NASA/JPL/University of Arizona

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d