Kepler 41 Yeni Gezegen Keşfetti

Kepler’in yeni sistemleri. (Jason Steffen, Fermilab Center for Particle Astrophysics)

İki yeni çalışma geçiş yöntemine göre 20 yıldızda toplam 41 gezegen olduğunu gösterdi. Ötegezegen avı için görevde olan Kepler Uzay Teleskopu’nun verileriyle yapılan çalışma, yeni gezegenleri ortaya çıkardı. Bilindiği üzere Kepler Teleskopu geçiş yöntemine göre gezegen gözlemi yapmaya çalışıyor.

Kepler’in verilerinin işlenmesi zaman alıyor. Dolayısıyla keşiflerin görülmesi zaman alıyor. Kepler 150 binden fazla güneş benzeri yıldızın yer aldığı bir bölgeyi gözlüyor ki bu bölge Samanyolu’nun küçük bir kısmı. Yani tüm Samanyolu’na bakamıyor. Küçük bir bölümde yer alan binlerce yıldızın yine binlerce hatta onbinlerce gezegeni olabilir.

Benim ya da çoğu bilim meraklısının merak ettiği ise bu gezegenlerden kaçında yaşam olduğu ya da olabileceği.

Samanyolu’nda 300 milyar dolayında yıldız bulunuyor. Her yıldızın gezegeni olmayabilir. Ancak buna karşılık yine sadece bizim gökadamızda milyarlarca gezegen olmalıdır. Şimdilik bulunan gezegen sayısı bu rakamın çok çok altında. Bulduğumuz gezegenlerin büyük bir kısmı ya yıldızına çok yakın ya da büyük gaz gezegenler. Küçük, karasal gezegenler ise sıcaktan kavruluyor. Şimdilik bir yıldızın yaşam alanında birkaç gezegen bulabildik. Bunlarda atmosfer ve dolayısıyla suyun izinin araştırılması içinse yeni gözlem araçları gerekiyor. Elimizdeki araçlarla bilimciler yine de gözlem yapmayı sürdürüyor.

Gezegenlerin kendi ışığı olmayıp yıldızının ışığını yansıttığından dolaylı yöntemlerle keşfedebiliyoruz. Yansıttığı ışıkta yıldızından gelen ışığın yanında çok az. Gezegenleri ya yıldızın ışığını azalttığında, ya yıldızın yalpalama yapmasıyla keşfedebiliyoruz.…

Gezegen keşfi konusunda en önemli aracımız Kepler. Onunda verilerinin işlenmesi zaman alıyor. Kepler şimdiye kadar 67 yıldızda toplam 116 gezegen keşfetti. Gezegen olması olası 2000 dolayında nesne ise onay bekliyor. Çünkü bir nesneyi gezegen olarak kabul etme sınırı 3 gözlem gerektiriyor. Bu da gezegenin yıldızının çevresinde 3 turu atarak gözlenmesi demek. Dünya’nın yörüngesi gibi bir yörüngede dolanan gezegenin onayı için en az üç yıl gerekiyor.

Daha Samanyolu’ndaki yıldızların çevresindeki gezegenleri doğru dürüst göremiyorken, bazen internet ortamında “Andromeda’da gezegen bulundu” gibi garip yazılar insanı şaşırtmıyor değil.

Ümit Fuat Özyar

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d