Kuyruklu Gökada

Gökbilimciler Chandra X-ışını teleskobu yardımıyla bir gökadanın iki kuyruğunu görüntüledi. Adell 3627 Gökadasına ait olan fotoğraf, Chandra ve Şili’deki Astrofizik Araştırma Merkezi’nden (SOAR ) alınan görüntülerin birleştirilmesiyle elde edildi.

Kuyruğun önünde görülen ESO 137-001 gökadasıdır. Kuyruğun uzunluğu 260 000 ışık yıldır. Başka bir ifadeyle ışığın, kuyruğun başından sonuna kadar hareketi 260 000 yıl sürmektedir. Parlak kuyruğun altındaki soluk görünen kuyruk ise gökbilimciler için bir sürpriz olmuştur.

X-ışınlarıyla görüntülenen soğuk (10 derece dolayında) ESO 137-001 kuyruğu, Abell 3627’nin yaklaşık 100 milyon derece sıcaklığındaki gazının buharlaşmasıyla oluştuğu düşünülüyor.

X-ışını görüntüsü

H-alfa görüntüsü

Görünür ışıkta alınmış görüntü

Gökada kümeleri merkezleri sıcak gazdan oluşan yüzlerce, hatta binlerce gökadadan oluşur. Görüntüdeki iki ayrı kuyruk, sistemden ayrılan gazlardan oluşmuştur. Gökadadan ayrılan soğuk gazın izlenmesi, gökadaların oluşumu ve gelişimi açısından büyük önem kazanmaktadır. Burada yeni yıldızlar ve yeni sarmal kol oluşumlarıyla görünen yapı değişebilir.

Kaynak:   Chandra

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d