Mars’ta Kar Yağışı Kanıtlandı

NASA’nın Mars Keşif Aracı’nın ilettiği veriler Mars’ta karbondioksit kar yağışını kanıtladı. Bu yağış türü Güneş Sistemi’nde bilinen tek örnek. (NASA/JPL-Caltech)

NASA’nın Mars Keşif Aracı’nın ilettiği veriler Mars’ta karbondioksit kar yağışını kanıtladı. Bu yağış türü Güneş Sistemi’nde bilinen tek örnek.

“Kuru buz” olarak bilinen donmuş karbondioksit, suyun donma sıcaklığından çok daha soğuk olan eksi 125 C derece’de oluşur. Bu yağış Dünya’da da görülmesine karşılık Mars’taki süreç farklı.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Paul Hayne: “Bunlar karbondioksit kar bulutlarının ilk kesin tespitidir. Yoğun karbondioksit bulutları yüzeyde kar birikmesine neden oluyor” diyor.

Kızıl Gezegen’in Güney Kutbu’nu saran bulutlar kış aylarında kar yağışı oluşturuyor. Mars güney kutbu noktası çevresindeki karbondioksit buzun varlığı yıllardır biliniyor. 2008 yılında NASA’nın Anka Kuşu (Phoenix) deneysel aracı da Mars’ın kuzeyindeki su-buzunun varlığını ortaya koymuştu.

Mars Keşif Aracı’ndaki altı aletle gözlem yapılarak, Mars atmosferi içindeki parçacıklar ve gaz görünür ışık ve kızılötesi dalga boylarında incelendi.

Veriler, parçacık boyutları ve bunların yoğunluğu hakkında bilgi sağladı. Yeni inceleme sonucunda, 2006-2007’de Mars güney kutbuna ilişkin verilere göre daha geniş ve düşük enlemlerde karbondioksit buzu bulutları olduğunu gösterdi.

JPL’den David Kass: “Karbondioksit buzu parçacıklarından oluşan bulutların yüzeye kar şeklinde inecek kadar yoğun olduğunu gördük. Bu buzun daha aşağı enlemlerde de kızılötesi gözlemle geniş alana yayıldığını gösteriyor. Mars İklim Ölçer aletinin gerçekleştirdiği bu gözlemler atmosfer içindeki paçacıkları ayırt etti” diyor.

Donmuş karbondioksit buzu kalıntısı Mars’ta sadece güney kutbu üzerinde bulunuyor. Yüzeydeki kar birikintisi yağışların güçlü olduğuna işaret ediyor.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d