Mars’ta Parçalı Güneş Tutulması

Mars’ta 9 Kasım’da yaşanan parçalı güneş tutulması. (NASA/JPL-Caltech/Cornell/Texas A&M)

Mars mavimsi günbatımı sırasında yaşanan tutulmayı Mars robotlarından Fırsat (Opportunity) kaydetti. O sırada güneşi kapatan Mars’ın Phobos uydusuydu. Görüntü gezginin üzerindeki geniş açılı kamera ile kaydedildi.

Texas A&M Üniversitesi’nden Mark Lemmon: “Yabancı bir ortamda gün batımına denk gelen bu gösteriyi Fırsat sayesinde izledik” dedi. Mars’ın tozlu yapısı gökyüzünün kırmızı görünmesi sağlıyor. Ancak robottaki filtre ile  Güneş çevresinde mavimsi bir renk görüntüsü sağlanmış.

Lemmom Cornell Üniversitesi’nden ve geniş açılı kamera ekibinden Jim Bell ile birlikte çalışarak alınan görüntülerden bir film yaptılar.

Mars’ta Günbatımı filmi 4 Kasım ve 5 Kasım’da alınan görüntülerin birleştirilmesiyle oluşturuldu. 17 dakikalık film hızlandırılarak süresi 30 saniyeye indirildi. Araçtaki filtrelerden biri güneş için kullanılmaktadır.

Mars’taki parçalı güneş tutulması bizdekinden daha farklı olarak ortaya çıkıyor. Burada Mars’ın iki uydusunun da güneşin görünen diskini tam örtemeyecek kadar küçük olması etkilidir. Bell ve Lemmon 9 Kasım tarihinde Phobos ile gerçekleşen  parçalı tutulmayı gösteren görüntüleri birleştirerek 30 saniyelik bir film daha üretti. Görüntüler Phobos’un yıllar içinde değişen yörüngesini izleme çalışmasına yardımcı olacak.

Fırsat ve ikizi Ruh (Spirit) Mars yüzeyine indikleri Ocak 2004’ten bu yana çeyrek milyonun üzerinde görüntü gönderdi ve bu görüntülerden çok sayıda film üretildi.

Bell: “Mars ikiz robotları bize yolladıkları görüntülerle kendimizi Mars yüzeyindeymiş gibi hissediyoruz. Günbatımlarını, tutulmaları, kumlu ve kayalık Mars yüzeyini robotların üzerindeki kameralar ile görüyoruz ve Mars’ı keşfediyoruz” diyor ve Fransız yazar Marcel Proust’tan bir alıntı yapıyor:

“Gerçek keşifler yeni manzaraları aramakla değil onlara yeni gözlerle bakmakla sağlanır.”

Filmin yüklenmesi birkaç dakika sürebilir.


Kaynak: NASA-JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d