NGC 7090 Gökadası

Bol yıldız oluşturan gökada, NGC 7090. (ESA/Hubble & NASA)

Hubble Uzay Teleskopu NGC 7090 Gökadası’nın canlı bir görüntüsünü yayınladı. Gökada’nın sarmal kolları üzerindeki genç ve sıcak yıldızlar kolayca fark ediliyor.

Bu yandan bakışa karşılık gökada merkezindeki dikin şişkin çekirdeği görülüyor. Görüntünün iki ilginç özelliği bulunuyor.

İlk olarak tüm gökada üzerinde pembemsi kırmızı renkte karmaşık desenli bölgeler görüyoruz. Bu hidrojen gazının varlığını gösterir. Bu yapılar NGC 7090’ın aktif yıldız oluşum gökadası sınıfında olduğunu gösterir.

İkincisi ise gökada diski içinde karanlık olarak görülen toz şeritlerinin varlığıdır. Gökadanın alt kısmındaki çok karmaşık lifli yapısı olduğunu gösteriyor. Tozlu bölgenin gökadanın altında görülmesinin nedeni ise, merkezden yayılan ışığın bakış açısına göre tozlu kısımlar tarafından emilmesidir.

Gökadamız Samanyolu’ndaki toz gözlemsel gökbilimcilerin en önemli düşmanlarından biridir. Bu ise tozlu bölgelerin gökyüzündeki kör noktalar olduğu anlamına gelmez. Görünür ışıkta çalışmaya olanak sağlamayan bu tür bölgelere gökbilimciler kızılötesiyle bakar. Daha uzun dalga boylarında ve radyo gökbilim alanında toz bulutları ile yıldız oluşumları arasındaki ilişki incelenebilir.

NGC 7090, güney yarıküredeki Hintli takımyıldızı (Indus) üzerinde otuz milyon ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. İlk olarak gökbilimci John Herschel tarafından 4 Ekim 1834’te gözlendi.

Hubble-ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d