Parker Güneş’e ‘Değdi’!

NASA’nın Parker Güneş sondası, Güneş’in korona olarak bilinen atmosferinin dış kısmına ulaştı ve bölgede beş saat kaldı. Böylece ilk kez Güneş’in atmosferine girmiş olduk.

Parker göreviyle birlikte korona fiziği üzerine çalışmalar hızlanacak. Daha önce sadece tahmin edilen çeşitli fenomenler ölçülerek Güneş atmosferinde neler olup bittiğinin anlaşılması sağlanacak.

Güneş’in dış kenarı kütle çekimi ve manyetik kuvvetlerinin doğrudan güneş rüzgârını kontrol ettiği Alfvén yüzeyinden başlar. Pek çok bilim insanı güneşin manyetik alanındaki ani değişimlerin bu bölgede ortaya çıktığını düşünüyor.

Güneş’in koronasına ulaşmak için NASA Parker Güneş sondasını 2018’de fırlatmıştı. Böylece insanlığın ilk kez bir yıldızla temas etmesi amaçlanmıştı.

Parker Güneş sondası Güneş’ın dış atmosferine girdi. (NASA / Johns Hopkins APL / Ben Smith)

Geçtiğimiz Nisan ayında sonda Alfvén kritik yüzeyinin altında güneş plazmasıyla doğrudan temas etmişti. Bu yüzeyin altında güneşin manyetik alanının basıncı ve enerjisi, parçacıkların basıncı ve enerjisinden güçlüydü. Uzay aracı karşılaşma sırasında yüzeyin üstünden ve altından üç defa geçti. Böylece bir uzay aracı ilk kez güneş koronasına giriş yaparak güneşin atmosferine dokunmuş oldu.

Araştırmacılar Alfvén yüzeyinin kırışmış olduğunu fark ettiklerinde şaşırdılar. Veriler yüzeydeki en büyük ve en uzak kırışıklığın güneşin en içteki görünür yüzünde bulunan 40 dereceden daha geniş bir manyetik yapı olan yalancı akış tarafından üretildiğini gösteriyor. Ancak Alfvéen kritik yüzeyinin Güneş’ten uzağa itilmesinin nedeni bilinmiyor.

Araştırmacılar, Alfvén kritik yüzeyinin altında, yukarıya kıyasla çok daha az geçiş olduğunu fark ettiler. Bulgu korona içinde geri dönüşlerin oluşmadığı anlamına gelebilir. Alternatif açıklama ise manyetik yeniden bağlanma oranları gözlemlenen rüzgâr akımına daha az kütle pompalayabilir ve bu da daha az geri dönüşe neden olabilir.

Sonda ayrıca koronanın hemen içinde, ısıtma ve yayılımı etkileyen henüz bilinmeyen fiziğe işaret edebilecek potansiyel güç artışına dair kanıtlar kaydetti.

Parker Güneş sondası Güneş’e sekizinci kez yaklaştı. Tüm veriler PSP arşivinde herkese açık durumda.

İnsanın inşa ettiği en hızlı cisim olan Parker, fırlatıldığından bu yana patlamalar ve süper hızlı tozun tehlikeleri de olmak üzere birçok keşif yaptı.

Yeni veriler uzay aracıyla yapılan doğrudan gözlemlerin koronal ısıtma ve güneş rüzgârı oluşumunun fiziği hakkında aydınlatılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Güneş’e ‘dokunma’ hedefine ulaşan Parker Güneş sondası artık güneş atmosferinin daha da derinlerine inecek.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d