Pupa A: Güzel Bir Örtü

Güçlü bir süpernova patlamasının yıkıcı sonuçları NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi ile ESA’nın XMM-Newton Gözlemevi’nin X-ışını gözlemleriyle gözler önüne serildi.

puppisa_sup
Chandra ve XMM-Newton Gözlemevlerinin verileriyle oluşturulan Pupa A süpernovasının yeni görüntüsü. Pupa A olarak bilinen kalıntı 7000 ışık yılı uzakta olup, 10 ışık yılı genişliktedir (X-ray: NASA/CXC/IAFE/G.Dubner et al & ESA/XMM-Newton).

Görüntüdeki kalıntı 3700 yıl önce oluşmuştur. Pupa A olarak bilinen kalıntı 7000 ışık yılı uzakta olup, 10 ışık yılı genişliktedir. Chandra ve XMM-Newton gözlemevlerinin farklı gözlemlerinin birleştirilmesi sonucunda bölgenin ayrıntılı X-ışını görünümü elde edildi. Kırmızı renk düşük enerjili, yeşil orta enerjili ve mavi renk ise yüksek enerjili X-ışınlarını gösterir.

Bu gözlemler yıldızlararası boşlukta hareket eden ve Pupa’yı çevreleyen oldukça karmaşık yapıdaki gazı gösterir.

Süpernova patlamaları yeni yıldız ve gezegen sistemlerinin oluşmasını sağlayacak ağır elementlerin ağırlıkta olduğu hammaddeyi oluşturur. Süpernova kalıntılarının incelenmesi gökada genişlemesi ve çeşitli elementlerin oluşumuyla ilgili bilgiler vermektedir.

Chandra

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d