Rosetta 67P’den Kopan Maddeyi İzliyor

Rosetta 20 Eylül’de 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına 7,2 kilometre uzaktayken üzerindeki Optik, Tayfölçerli ve kızılötesi Uzaktan Görüntüleme Sistemi (OSIRIS) ile elde edilen bu görüntüde cismin çekirdeğinden uzaya yayılan toz ve gaz akarsu jetlerini gösteriyor.

67P
ESA’nın Rosetta aracı kısa adı 67P olan kuyrukluyıldızının çekirdeğinden yayılan toz ve gaz jetleri görüntüledi (ESA/Rosetta/MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

Daha önce yaz aylarında görülen kuyruğun kuyrukluyıldızın iki lobunu birbirine bağlayan boyun denilen kısmından kopan toz ve gazdan oluştuğu böylece ayrıntılı bir şekilde gözlenmiş oldu. OSIRIS’in yeni görüntüleri kuyruk boyunca uzanan toz jetlerini ortaya çıkarmaktadır.

Rosetta ve kuyrukluyıldız Güneş’ten 450 milyon kilometre uzaklıktadır. Yer merkezli zengin gözlem verileri dikkate alındığında kuyrukluyıldızın kuyruğunun cisim Güneş’ten 300 milyon kilometre uzaktayken belirgenleşeceği beklenmektedir.

Rosetta üzerindeki OSIRIS aletiyle kuyrukluyıldızdan yayılan jetler ayrıntılı bir şekilde gözlendi (ESA/Rosetta/MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

Rosetta 12 Kasım’da kuyrukluyıldız üzerine inecek. 67P üzerinde çeşitli bölgelerde hareketlenme gözlenirken aracın iniş yapacağı J noktası sessizliğini sürdürüyor. Rosetta’nın iniş aracı J noktasına inerken hareketli bölgelerle ilgili önemli veriler elde edebilir.

2004 yılı Mart ayında fırlatılan Rosetta bir yörünge ve bir yer aracından oluşmaktadır. Araç bugüne kadar eşi görülmemiş bir çalışma yaparak kuyrukluyıldızı inceleyecek. Böylece kuyrukluyıldızın Güneş’e yaklaşırken üzerindeki değişimler izlenebilecek.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d