Rosetta’dan Kuyrukluyıldız İzlenimleri

Rosetta aracı 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızının yüzeyini yüksek çözünürlükteki görüntülerle tarıyor. Araç Dünya’ya kuyrukluıyıldızın yüzeyindeki değişimleri inceleme olanağı veren birçok görüntü yolladı. Kuyrukluyıldızın yörüngesinde dolanan Rosetta bir yandan kuyruktaki değişimi diğer yandan çekirdeğin tepkisini ölçmeye çalışıyor. İşte Rosetta’nın ilettiği görüntülerden birkaçı…

Kuyurukluyıldızın yüzeyindeki bu delik, yüzeyden dışarı doğru madde akışının en önemli kanıtlarından. Yüzeyin altındaki malzeme dışarı doğru büyük bir hızla püskürerek geride bu çukuru bırakmış olmalı. Görüntü 19 Eylül 2014’de alındı.

Kuyrukluyıldızın Maftet diye adlandırılmış bölgesinde soldan sağa doğru yönelen, 100 m ve 150 metrelik iki çukurun birleşmesiyle oluşmuş farklı bir yapı. Oluşumlarıyla ilgili üretilen kuramlardan birine göre yüzeydeki bozulmanın nedeni süper-uçucu karbonmonoksit gazının yer altı gaz basıncıyla birleşerek ya da bir şekilde karbondioksit üreterek yüzeyden dışarı püskürmesidir. Ancak çekirdeğin gözenekli yapısı gazın sıkışmasını nasıl sağladığını açıklamak gerekiyor. Çekirdeğin içindeki soğuk alanlar ve yeraltı buz katmanları gibi mekanizmaları da hesaba katmak gerekiyor.

14 Ekim 2014 tarihinde Rosetta kuyrukluyıldızın 8 km yakınından geçerken bu görüntüyü iletti. 1 Pikselin sadece 15 cm olduğu görüntüde kuyrukluyıldızın iki lobundan küçük olanı görülüyor.

Rosetta’nın OSIRIS dar açılı kamerasıyla elde ettiği bu görüntüde ise yüzeydeki gerilmelerin başka bir izi kendini derin ve uzun çatlak olarak gösteriyor.

1 m/piksellik OSIRIS kamerası ile alınan bu görüntüde birçok çukur ve dikkatle bakıldığında bazılarından dışarı püsküren yapının izi görülebiliyor. Görüntü 28 Ağustos 2014 günü, Rosetta kuyrukluyıldızdan 60 km uzaktayken alındı.

Görüntüler için Telif hakkı: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

ESA/Rosetta

Önerilir...

1 Yorum

  1. Çok heyecanlı, eşim ve oğlum nedeni ile farkındalığımın geliştiği bu alan hayatımı değiştirdi. Tüm bildiğim bilgiiler altüst oldu. Bu çalışmalara o kadar saygı duyuyor ve heyecanlanıyorum ki iyi ki haberim oluyor. İyi ki varsınız bu alanda çalışanlar. Sevgiyle…

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d