Satürn Karşı Konumda

Satürn’ün 21 Mart’ta saat 23:45’deki konumu.

Bugünlerde gökyüzünü izlemek isteyenler için pek iyi geçmiyor. Hava genelde kapalı. Buna karşılık birkaç gündür iyi sayılabilecek bir havada var ve özellikle meraklıları için Satürn gökyüzündeki yerini almış durumda. Hele hele 21 Mart’ta daha parlak ve daha büyük görünecek. Bu tarihte hava açık olursa teleskoplarınızı Satürn’e yönlendirin ve çekici gezegeni halkalarıyla birlikte bir kez daha keşfedin.

Satürn bize göre karşı konuma 21 Mart’ta ulaşıyor. Bu sırada Satürn Dünya’dan 1.27 milyar km kadar uzakta olacak.

Satürn’ü bulmak için Güneş battıktan sonra doğu ufkuna bakmak gerekecek. Burada yer alan Başak takımyıldızı ile birlikte yükselecek olan Satürn’ün hemen üstünde ise Aslan takımyıldızı bulunuyor.

Gözlem için en iyi zaman Güneş’in battığı an değildir. Çünkü bu saatte Satürn’de ufka yakın olacağından pek iyi bir görüntü ile karşılaşmayız. Çünkü burada atmosferi daha geniş açıdan görürüz ve bu da görüntünün kalitesini sınırlar. Bunun yerine Satürn’ün biraz daha yükselmesini beklemeliyiz. Bu da yaklaşık 2 saat demek. Yani saat 21:00’a doğru Satürn için daha net gözlem yapma şansımız doğacaktır. Teleskop ya da dürbünüzle güzel Satürn fotoğrafları da çekebilirsiniz. 15 cm’lik bir aynaya sahip teleskobunuzla bir mercimek tanesinden biraz daha küçük bir görüntü elde edersiniz. Bu kadar küçük görüntüyle bile Satürn’e bakmak inanın çok keyifli ve heyecanlıdır.

Halkalarını görmek için biraz dikkatli bakmak gerekebilir. Çünkü gezegen Geçtiğimiz Ağustos ayında girdiği gece-gündüz eşitliği durumundan henüz tam olarak çıkamadı. Dolayısıyla halkaları bizim bakış doğrultumuza göre yalnız 3 derecelik açı yapıyor. Buna karşılık gezegen üzerine düşen çok ince gölgeyi görebilirsiniz.
İyi seyirler.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d