Son Beş Yılın En Büyük Güneş Patlaması

15 Şubat 2011’deki görülen büyük patlama sonucu beş yeni leke oluştu. (D. Brown (UCLan))

Son beş yıl içinde kaydedilen en büyük güneş patlaması beş güneş lekesi oluşumunu tetikledi. Central Lancashire Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 5 gün süresince NASA’nın Güneş dinamikleri Gözlemevi (SDO) ile Güneş’in ilgili bölgelerini izledi.

Ekip üyesi Daniel Brown: “Güneş lekeleri iç kısımlardan yüzeye iletilen ve manyetik alanla birleşen özelliktir. Güneş’in manyetik alanı bükülebilir bir elastik bant gibidir. Lastiğe enerji verilirse bükülür ancak fazla enerji verilirse kırılır. Benzer şekilde güneş lekelerinin yüzeydeki hareketi güneşin atmosferik manyetik alanında enerji depolar. Eğer onlar çok fazla bükülürse manyetik alan kırılır ve çevreye ısı ve ışık yayan güneş patlaması oluşur” diyor.

15 Şubat 2011 günü gözlenen parlama Aralık 2006’dan bu yana kaydedilmiş en güçlü ve “X sınıfı” patlamasıdır. Ortaya çıkan parlak ışığı 5 gün boyunca gözleyen SDO, aktif bölgede oluşan güneş lekelerini buldu. Bu güneş lekelerinin bir kısmı saat yönünde diğer kısmı ters yönde 50-130 derece arasında döndü.

“Dönen güneş lekeleri ile Güneş atmosferindeki manyetik alana enerji aktarımı en etkin yoldur. Bu aynı zamanda son beş yılda gördüğümüz en büyük parlamaya neden oldu.

Buna ek olarak bu beş gün içinde 40’ın üzerinde daha küçük parlamalar da gözlendi.

Astronomy

Royal Astronomical Society

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d