TESS’den Sıcak-Satürn Keşfi

Gezegen keşifleri sürüyor. NASA’nın parlak yıldızların çevresindeki gezegenleri keşfetmek için görev yapan TESS uydusu Satürn büyüklüğünde bir gezegen keşfetti. Gezegen ‘sıcak Satürn’ sınıfında. Bu ne demek derseniz; büyüklüğü Satürn kadar ancak yıldızına çok yakın konumda olduğundan oldukça sıcak demek.

TESS gezegen kâşifi Satürn büyüklüğünde sıcak bir gaz devi keşfetti. (Illustration by Gabriel Perez Diaz, Instituto de Astrofísica de Canarias)

Gezegene TOI 197.01 gibi bize anlamsız gelen ancak gökbilimcilerin bir bakışta ne olduğunu anlatan bir ad verildi. Buradaki TOI, TESS cismi anlamına gelen bir kısaltma. TOI-197 yıldızın adıdır. Yanındaki 01 ise yıldızın keşfedilen ilk gezegeni olduğunu göstermektedir. Yani şimdilik bu yıldıza bağlı bir gezegen keşfedildi.

Gezegen yıldızına oldukça yakın konumda bulunuyor ve yıldızı çevresindeki dolanım dönemi 14 gün. Merkür’ün Güneş çevresindeki bir turunu 88 günde tamamladığını hatırlatayım.

TESS’e 25 bin dolayında parlak yıldızı tarama görevi verildi. TESS bu görevle yıldızın ve ona bağlı dolanan gezegenin özelliklerini ortaya çıkarıyor. Samanyolu’nda şimdiye kadar 4000 dolayında gezegen keşfedildi. Bu ise bir plajdaki tüm kumun bir avuç kadarı kadar.

Yıldız yaklaşık 5 milyar yıl yaşında. Bu açıdan Güneş ile aynı yaştalar. Gezegeni ise yaklaşık dokuz Yer çapında bir gaz devi. Yoğunluğu Yer yoğunluğunun 13’de 1’i ve kütlesi ise 60 Yer kütlesi kadar.

Önerilir...

1 Yorum

  1. aslında bize yeni keşfedilmiş süper bir dünya lazım nedeni ise sınır ihlalleri,çatışmalar ,savaşlar belkide bu şekilde birbirlerine çok uzak olmasıyla durabilir.bu benim düşüncem.kayalık tüm atmosfer şartları dünyamızla aynı olan bir gezen bulunabilirmi acaba.biz belkide göremeyiz ancak gelecek nesillerimiz inşallah görürler.yeni bir dünya yeni bir yaşam savaşların olmadığı bir dünya.selamlar.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d