Uzak Gezegenin Bulutları Gözlendi

İlk kez Güneş Sistemi dışındaki bir gezegenin hava desenleri ortaya çıkarıldı.

75 ışık yılı uzaktaki gezegendeki hava sıcak toz ve erimiş demir damlacıklarından oluşmuş görünüyor.

Yetim gezegen
İlk kez bir ötegezegenin atmosferindeki bulutlar incelendi (MPIA/V.Ch.Quetz).

Çalışma ile elde edilen bulgular gezegende yaşam olup olmadığı araştırmalarına katkı sağlayabilir.

Edinburg Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi uzak dünyanın hava durumunu görmek icin Şili’deki teleskopu kullandı. PSO J318.5-22 adlı gezegenin yaklaşık 20 milyon yıl yaşında olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar yaklaşık 5 saatlik gözlem sonucunda yüzlerce kızılötesi görüntü elde etti. Görüntülerdeki çeşitli alanların parlaklık farklılıkları karşılaştırılarak gezegenin atmosferinin kalın ve ince bulut katmanlarıyla kaplı olduğu belirlendi. Gezegenin atmosferindeki parlaklık değişimleri ise gezegenin kendi ekseni çevresinde dönmesi nedeniyle farklı alanların gözlenmesinin sonucudur.

Gezegen Jüpiter ile aynı boyutta olmasına karşılık ondan sekiz kat daha kütlelidir. Gezegenin bulutlarının olduğu alanlardaki sıcaklık ise ortalama 800 °C dolayında.

Ekip, PSO J318.5-22’deki parlaklık değişimlerini bir yıldızın yörüngesinde olmadığı için almayı başardı. Eğer gezegenin Güneş gibi bir yıldızı olsaydı, yıldızdan kaynaklanan büyük miktarda ışık araştırmanın önüne geçebilirdi.

Ekip bu çalışma ile genç bir yıldızın yeni doğan gezegenleri hakkında fikir sahibi olunup, örnekleme olarak kullanılabileceğini düşünüyor. Böylece özellikle küçük kütleli olup yaşama elverişli olduğu düşünülen gezegenlerin atmosfer yapısı belirlenebilir.

Keşif ayrıca gezegenlerin her yerinde bulutlar olabileceğini gösterir. Şimdi hedef dev gezegenlerden başlayarak yaşamın olası olduğu daha küçük gezegenlere kadar araştırmayı genişletmek.

Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d