V385 Karina

Kırmızı renkteki bulutla çevrili olan V385 Karina yıldızı. (NASA/JPL-Caltech/UCLA)

NASA’nın WISE aracı (Geniş Alan Kızılötesi Tarayıcısı) bir yıldızın çevresinde kırmızı renkli bir nesneyi görüntüledi. Kırmızı nesne yıldızdan dışarı fırlayan atıktan oluşuyor.

Yıldız, Samanyolu’nun büyük yıldızlarından biridir. Bu tür büyük yıldızlara Wolf-Rayet yıldızları adı veriliyor. V385 Karina olarak adlandırılan yıldız 18 Güneş çapı büyüklüğünde. Güneş’ten 35 kat büyük olan yıldız Güneş’e göre en az 1 milyon kat daha fazla parlaklığa sahip.

Yakıtını çabuk bir şekilde bitiren yıldızın ömrü birkaç milyon yıl olarak belirlenmiş. Bu tür yıldızlarda yaşamımız için gerekli olan oksijen de dahil olmak üzere ağır elementler bolca bulunur.

Nesne, şişkin bir bulut gibi parlamaktadır. İçi boş küre şeklindeki yapı, WISE’nin dört kızılötesi boyu ölçümleriyle bulundu. Gökbilimciler bu kızılötesi ışınımın nedeninin, yıldızdaki oksijen atomlarının morötesi ışınım nedeniyle elektron kaybetmesi olduğunu bildiriyor. Kaçan elektronlar tekrar oksijen atomlarıyla birleştiği anda yaydıkları ışınım ise WISE’nin 22 mikronluk kızılötesi algılayıcısı ile tespit ediliyor. Buradaki olay floresan lambalardaki süreçle benzerlik gösterir.

WISE’nin kızılötesi algılayıcısı ile 12 mikronda yeşil, 3.4-4.6 mikronda mavi ışınım görüntülenir. Yeşil görünüm sıcak tozdan oluşan maddeyi, mavi renk ise Samanyolu Gökadamızdaki yıldızlardır.

V385 Karina, Karina takımyıldızında yer alıp 16 000 ışık yılı uzaklıktadır.

Kaynak: NASA/WISE

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d