Vesta Yörüngesinden İlk Görüntüler

17 Temmuz 2011 tarihli Vesta yörüngesinde elde edilen ilk görüntü. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

NASA’nın Şafak (Dawn) uzay aracı Vesta yörüngesine girdikten sonra elde ettiği ilk görüntüyü dünyaya iletti. Şafak, 15 Temmuz’da Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı’ndaki bir asteroitin yörüngesine ilk giren araç unvanını da elde etti.

Yeni görüntü Vesta yüzeyini ayrıntılı bir şekilde gösteriyor. Görüntü sırasında araç Vesta’dan sadece 16 000 km uzaklıktaydı.

530 km’lik çapıyla Vesta asteroit kuşağının en büyük ikinci cismidir. Yer ve uzayda konuşlanmış teleskoplarla iki yüzyıla yakın bir süredir Vesta’nın görüntüleri alınmış ancak yüzeyiyle ilgili bir bilgi edinilememişti.

Vesta’nın 3-D görüntüsü. 3-D gözlükle ayrıntıları görebilirsiniz. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden ve Şafak görevi yöneticisi Cristopher Russell: “Şu an Güneş Sistemi’nin en eski cisminin yüzeyine bakıyoruz. Bu bölgedeki nesneler uzun zamanlar boyunca göz ardı edildi. Görüntülerle Vesta yüzeyinin tarih boyunca yaşadığı darbeleri de görmekteyiz” diyor.

Vesta kaynaklı olup Dünya düşen bir yığın göktaşı olduğu sanılıyor. Vesta ve misafiri Şafak şu an Dünya’dan 188 milyon km uzaklıkta bulunuyor. Şafak ekibi Ağustos ayından itibaren verileri toplamaya başlayacak. Gözlemler ile Güneş Sistemi’nin geçmiş dönemine ilişkin, eşi benzeri görülmemiş verilerin elde edilmesi planlanıyor. Bu veriler aynı zamanda insanoğlunun gelecekteki uzay macerasının yönlendirilmesinde de yardımcı olacak.

Vesta ve bilinen bazı asteroitlerin büyüklüklerinin karşılaştırılması. (NASA/JPL-Caltech/JAXA/ESA)

Şafak yaklaşık dört yıl süren yolculuğu boyunca iyon motorları yardımıyla saniyede 6.7 km’lik hızla 2.8 milyar km yol aldı. Motorlar iyon atışları gerçekleştirerek gerekli itmeyi sağladı.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Şafak görevi yöneticisi ve mühendis Marc Rayman: “Şafak, gezegenler arası uzayda iyon püskürterek yol aldıktan sonra oldukça zarif bir şekilde yörüngeye sokuldu. Bu fantastik macera oldukça heyecanlıydı. Böylece Güneş Sistemi’nde hakkında bilinenlerin en az olduğu bir cisimle ilgili net görüntüler elde edeceğiz” diyor.

Araç yörüngeye girmesine karşılık bu hareketine yaklaşık üç hafta boyunca devam edecek. Bu sırada zaman zaman Vesta’ya daha fazla yaklaşabilecek olan araç daha ayrıntılı görüntüleri de iletecek.

18 Temmuz tarihli bu görüntünün elde edildiği sırada araç Vesta’dan 10 500 km uzaklıktaydı. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Vesta’nın kütle çekimi etkileriyle Vesta’nın tam olarak kütlesi de hesaplanabilecek. Araç bir yıl sonra da Vesta’dan ayrılıp Şubat 2015’de varacağı ikinci hedefi cüce gezegen Ceres’e doğru yol alacak.

JPL-Dawn

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d