Yeni Ufuklar Sunar: Ultima Thule

Alttaki büyük parçası Ultima, üstteki küçük parçası Thule olarak adladırılmış yeni uzak cismimiz. (NASA/JHUAPL )

Yeni Ufuklar (New Horizons) aracı Pluto’dan sonra başka bir cismin görüntüsünü iletti. Büyüğü Ultima küçüğü Thule olarak adlandırılan birbirine yapışık iki parçadan oluşan cisim bu nedenle ilginç bir görünüme sahip.

İlk görüntüler kötü olsa da ilerleyen haftalarda daha kaliteli fotoğraflara ulaşılabilecek. Yeni Ufuklar aracında depo edilen bilginin ancak yüzde biri elde edildi. Aracın oldukça uzak bir noktada bulunması veri akışının güvenli ve kesintisiz olmasına engel olmaktadır.

Dünya genelinde milyarlarca insan yeni bir yıla girerken Yeni Ufuklar aracı da şimdiye kadar ziyaret edilen en uzak cisme ulaştı.

Saniyede 14,5 kilometre yol alan aracın, büyüğü 30 km ve küçüğü 15 km çapındaki iki parçalı Ultima Thule cisminin yanından geçip gitmesi uzun sürmedi.   

Araç ilk kez 1 Ocak 2019’da cismin 3500 km yakınına gelerek veri topladı. 10 saat sonra eldeki verileri Dünya’ya ulaştırdı. Bu verilerin gösterdiği bir başka sonuç ise aracın oldukça sağlıklı olmasıydı. Cisme Latince’de “bilinen en uzak yer” anlamına gelen Ultima Thule adı verildi. Cisim Dünya’dan 6,6 milyar kilometre uzakta yer alıyor.

Buzlu yüzeyi olan Ultima Thule Kuiper Kuşağında yer alıyor. Neptün ve Pluto yörüngesinden daha uzakta yer alan bölgeye Kuiper Kuşağı adı veriliyor. Şimdiye kadar keşfedilen Kuiper Kuşağı cisim sayısı bini geçmesine karşılık Ultima Thule 2014’e kadar bilinmeyenler arasındaydı.

Ultima Thule’nin çok uzak ve oldukça küçük olması nedeniyle gökbilimcilerin Dünya üzerindeki teleskoplarla ayrıntılı inceleme şansı yok. Ancak cismin büyük olasılıkla kirli buz ve kayadan oluştuğu düşünülüyor.

Yeni Ufuklar tarafından iletilen görüntülerde iki farklı cismin çarpışması sonucunda oluştuğu anlaşılıyor. Bu tür cisimler Güneş Sistemindeki gezegenlerin nasıl oluştuğu ve evrildiği hakkında önemli bilgiler vermektedir.

İlerleyen aylarda Yeni Ufuklar’dan düzinelerce gelecek veri setleriyle güneş Sisteminin bu uzak bölgesi hakkında daha ayrıntılı bilgiler elde edilebilecek.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d