Yıldızlar ve Kafatasları

NGC 246 olarak da bilinen Kafatası bulutsusu Dünya’ya yaklaşık 1600 ışık-yılı uzaklıkta, güney-yarımküresi takımyıldızlarından Balina doğrultusunda yer almaktadır.

Göz Kamaştırıcı Sarmalın Hareketli Merkezi

ESO’nun Çok Büyük teleskopu (VLT) karşıdan görülen çubuklu sarmal gökada Messier 77’nin muhteşem bir görüntüsünü yakaladı. Görüntü gökadanın güzelliğinin hakkını verirken, toz şeritlerince hattı çizilen parlak kollarını sergiliyor — yine…

Samanyolu’nun Temiz ve Düzenli Gökada Komşusu

Gökadaların çoğu tozla dolu olsa da, bazılarında nadiren gaz ve yıldızları arasında sarmal hareketler sergileyen ve ışığı geçirmeyen karanlık çubuklar şeklindeki kozmik is maddesi bulunmaktadır. Bununla birlikte, ESO’nun Şili’deki VLT…

Mira’da Dev Kütle Atımı

Avrupa Güney Gözlemevi’nin ALMA teleskopu, gökyüzündeki yakın ve en ünlü kırmızı devlerinden biri olan Mira’nın yüzeyinde dev bir parlama belirledi. Kırmızı devlerde gerçekleşen ve Güneş’te kilere göre daha şiddetli olan…

Çubuklu Sarmal Gökada’nın Klasik Görüntüsü

Hubble Uzay Teleskobu Balina takımyıldızındaki çubuklu sarmal gökada olan NGC 1073’ün görüntüsünü aldı. Samanyolu benzeri görünümdeki NGC 1073 gibi çubuklu sarmal gökadalar yardımıyla gökadamız hakkında daha fazla bilgiye sahip olabiliyoruz.

Türk Gökbilimci’nin Başkanlığındaki Ekipten Önemli Keşif

Beyaz cüceler Dünya büyüklüğünde olup Güneş kütlesine sahiptirler. Başını Türk Gökbilimci Mükremin Kılıç’ın çektiği bir ekip, her 39 dakikada birbirinin çevresinde dolanan bir beyaz cüce çifti keşfetti. Yıldızlar birkaç milyon yıl içerisinde çarpışarak birleşecek.