Merkür’e İkinci Yakın Uçuş Tamamlandı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Japonya Uzay Ajansının (JAXA) birlikte yürüttüğü BepiColombo görevi, 2025’teki nihai Merkür yörüngesine yerleşmeden önce gezegene ikinci kez yaklaşarak yakın çekim fotoğrafları iletti. 23 Haziran 2022’de gezegenden 200 kilometre kadar uzaktan geçen araç, üzerindeki üç izleme kamerası ile bir dizi aletten aldığı verileri dünyaya iletti. 1024×1024 piksel çözünürlüğündeki renksiz görüntüler indirilerek …

BepiColombo’dan Elveda Karesi

ESA ile JAXA’nın ortak projesi olan Merkür yörünge aracı BepiColombo yolculuğu boyunca yapacağı dokuz manevradan ilkini gerçekleştirdi. Araç 10 Nisan’da Yer’in 12,700 km yakınından geçerken elveda pozu vermeyi ihmal etmedi. Araç şu an iki manevra yapacağı Venüs’e doğru yol alıyor. Araç Merkür yörüngesine oturmadan önce de altı manevra daha yapacak. Araç yakınına kadar sokulduğu Yer’in …

Gaia ile Samanyolu’nun Geçmişi Araştırılıyor

Avrupa Uzay Ajansının yıldız haritalama görevini sürdüren Gaia uydusu, bir gölde oluşan dalgalar gibi gökadamızda hareket eden milyonlarca yıldız arasındaki yakın etkileşmelere dayalı etkilerin hâlâ sürdüğünü gösterdi. Son etkileşme tahminen 300-900 milyon yıl önce gerçekleşti. Gökadamızın ana bileşenlerinden biri olan Samanyolu diskindeki yıldızların hareketi, oluşturdukları desenden ayırt ediliyor. Samanyolu’ndaki yıldızlar aynı hız ve hareket doğrultusuna …

Kayıp Aranıyor!

ESA’nın XMM-Newton gözlemevi verilerini çalışan gökbilimciler evrendeki “kayıp” maddeyi bulmak için gökada çevresindeki gazı araştırdı, ancak sonuç olumsuz oldu. Şimdi “bu madde nerede” sorusu daha güçlü şekilde sorulmaya başladı. Aslında tüm sorun normal maddeye göre altı kat daha fazla olduğu belirlenen kötü bir şöhretli karanlık maddenin varlığıyla ortaya çıktı. Son yıllarda yakın gökadaları inceleyen araştırmacılar …

Güneş’teki Büyük Patlamalar ve Etkileri

Güneş’te yakın zamanda gözlenen hareketlilik bilim insanlarını ve uzay hava tahmincilerinin ilgisini çekti. Güneş’e yönelen gözlerin sayısının artmasına neden oldu. Geçtiğimiz 6 ve 10 Eylül tarihleri arasında Güneş son 10 yıldan bu yana gözlenen en güçlü ışınları üretti. Uzaya milyarlarca ton patlayıcı patlayıcı değerinde enerji yayıldı. Patlamaların birçoğu Güneş’in sıcak yüzeyine dönerken ikisi Güneş’ten kaçıp …

ESA’nın Mars Robotuna Ne Oldu?

NASA’nın Mars Yörünge aracı (MRO) ile çekilen fotoğraflar ExoMars görevine ait Schiaparelli modülünün 19 Ekim’de yüzeye çarpmasının sonrasında bölgede görülen izleri ortaya koydu. MRO ile 25 Ekim’de alınan son görüntüde ise (alttaki) araçtan ayrılan parçalar ile aracın yüzeyde oluşturduğu izleri gösterdi. Araca ait ilk parça görüntünün altında görülen paraşüte ait. Diğer parçası üstte siyah nokta …

Yeni Mars Aracı Kameraya Yakalandı

ESA yeni aracı Schiaparelli’yi Mars’a indirdi, NASA’nın Mars Yörünge aracı (MRO) fotoğrafını çekti. Fotoğrafta görülen siyah nokta ESA’nın aracını işaret ediyor. Schiaparelli Mars yüzeyine hesaplanandan daha uzun sürede inmeyi başarmıştı.* Aşağıdaki benzetimde aynı bölgenin Mayıs 2016 ve 19 Ekim 2016 tarihlerinde alınmış iki fotoğrafı görülüyor. Eliptik siyah noktanın yakınındaki beyaz noktanın aracın paraşütü olduğu sanılıyor. …

Mars’a Paraşütle İniş

Avrupa Uzay Ajansı’nın ExoMars adlı uydusuna bağlı Schiaparelli aracı 19 Ekim’de inişe geçecek. 600 kg kütleli araç 12 metre çapındaki paraşütüyle Kızıl gezegene yumuşak bir iniş yapacak. Aracın paraşütü geçtiğimiz Pazar günü ESA’nın halka açık gününde gösteriye çıkarıldı. Aracın yüzeye inişi 1700 km/saat hızla ve yaklaşık altı dakika sürecek. Yüzeye varmasına iki dakika kala paraşüt …

On Yıl Öncesinden Gelen Görüntü

En yakın komşumuz olan Ay’ın üzerindeki bu tuhaf kıvrımlı kanal dikkat çeken oluşumlardan biridir. Temmuz 1971’de Apollo 15 astronotları bu kanalın kenarına kadar ünlü Ay araçlarını sürmüşlerdi. Hadley Rille olarak bilinen oluşum ilk kez 18. Yüzyıl İngiliz matematikçi ve mucit John Hadley tarafından görülmüştür. Hadley 1721’de Londra’daki Royal Society’e küresel aynadan yaptığı bir teleskop sundu. …