Satürn’ün en küçük ve en içteki uydusu Mimas’ın iç okyanusa sahip olduğuna ilişkin kanıtlar elde edildi. NASA’nın Cassini uzay aracı görevi bitmeden önceki son günlerinde …
Güneş Sisteminde yaşam
Venüs’te Olası Yaşam İşaretçisi Gözlendi
Uluslararası bir gökbilimciler ekibi bugün Venüs bulutlarında nadir bulunan bir molekül keşfini duyurdu — fosfin. Dünya’da, bu gaz sadece endüstriyel olarak ya da oksijensiz ortamlarda yaşayan mikroplar tarafından üretilmektedir. Gökbilimciler onlarca yıldır Venüs’ün yüksek bulutlarının mikroplara ev sahipliği yaptığını tahmin ediyordu — ancak bunlar yüzeydeki kavurucu sıcaktan kaçsa da oldukça yüksek asidik ortamlara maruz kalmaktadırlar. Fosfinin keşfi bu türden yer-ötesi “havadaki” yaşama işaret ediyor olabilir.
Dünya’daki Su Güneş’ten Daha Eski
Dünya’daki yaşam için çok kıymetli bir madde olan su, ötegezegenlerdeki yaşam olasılığı açısından çok önemlidir. Dünya’daki suyun geldiği kaynağı belirlemek yaşamın ortaya çıkış basamaklarını anlama …
Asteroit Kuşağının Yaşama Etkisi
İki gökbilimciye göre yaşamın ortaya çıkması astroit kemerinin varlığıyla yakından ilgili.
Bilimciler yaşamın oluşmasında Güneş Sistemi’nin oluşum aşamasındaki gezegenimsi diskin evrimi ve Jüpiter’in dev kütle çekimiyle şekillenmiş, asteroit kuşağının konumu ve büyüklüğünün etkili olduğunu savunuyor.
Europa’da Sıvı Su Var
NASA’daki bilim insanları Jüpiter’in Europa uydusunun buz yüzeyinin altında sıvı su olduğuna ilişkin kanıt elde ettiler.
Veriler Europa’nın kabuğu ile altındaki okyanus arasında önemli etkiler olduğunu ve Güneş Sistemi’nde başka yerlerde de yüzey altında yaşam olma olasılığını güçlendiriyor.