Mars’ta Toz Fırtınası Görüntülendi

Mars’ta Toz Fırtınası Görüntülendi

Mars yüzeyinde 6 yıldır başarıyla görev yapan Mars gezgini Opportunity, uzun zamandır aradığı toz fırtınasını görüntülemeyi başardı.

Opportunity’nin çektiği toz fırtınası gezginin panoramik kamerasıyla 15 Temmuz’da alındı. Böylece görüntü gezginin çektiği ilk toz fırtınası görüntüsü olarak kayıtlara geçti.

İki Sistemin Yakın Dev Gezegenleri

İki Sistemin Yakın Dev Gezegenleri

Gökbilimciler biri ölmekte olan bir yıldızın çevresinde dolanan birbirine olağandışı yakın konumlarda bulunan iki gezegen sistemi keşfetti. Sistemleri oluşturan gezegen çiftlerinin birbirine olan bu yakınlığı nedeniyle de aralarında çok büyük bir kütle çekim kuvveti oluşmuş durumda.

Rengarenk Bölgenin Parlak Yıldızı

Rengarenk Bölgenin Parlak Yıldızı

ESO’nun Şili’de bulunan La Silla Gözlemevi’ndeki Geniş Alan Görüntüleyicisi ile yeni alınan bu muhteşem görüntü parlak ve ender bulunan WR 22 yıldızını ve çevresindeki renkli ortamı göstermektedir. Oldukça parlak ve sıcak olan WR 22 yıldızı atmosferini Güneş’ten milyonlarca kez daha hızlı bir şekilde uzaya atmaktadır.

Kozmik Futbol Topları

Kozmik Futbol Topları

Gökbilimciler Spitzer Uzay Teleskopu’nun yardımıyla “bucky topları” (buckyballs) olarak bilinen yapının varlığını keşfettiler. Bucky topları ilk kez günümüzden 25 yıl önce laboratuar ortamında gözlenen futbol topu şeklindeki moleküllerdir.

Mimari açıdan Buckminster Fuller’in jeodezik modellerine benzerlik gösterirler.

Karadeliğin İstemediği Yıldızlar

Karadeliğin İstemediği Yıldızlar

Üç arkadaş yıldız oynarken biri aniden kayboldu. Yüz milyon yıl önce bir üçlü yıldız sistemi hayatlarını değiştiren böylesi olay yaşadılar. Üçlüden biri Samanyolu’nun merkezindeki karadeliğin çekimine yakalanırken diğer ikisi ise merkezden dışarı doğru fırladı. Merkezden dışarı fırlayan bu iki yıldız daha sonra ise birleşerek mavi bir yıldız oldular.

Bu da Sallanan Karadelik

Bu da Sallanan Karadelik

Bilim insanları uzaklarda yer alan bir gökadanın merkezindeki karadeliğin sarsılarak dönme yönünü değiştirdiğini buldular. Bir yandan çevresindeki gazı kendine çeken dev karadelik diğer yandan jet fışkırmaları yayınlıyor. Karadeliğin dönme yönü değiştiren etkinin ise başka bir gökadayla olan çarpışma olduğu düşünülüyor.

Çok Büyük Bir Yıldız

Çok Büyük Bir Yıldız

ESO’nın Çok Büyük Teleskopu ile gökbilimciler bugüne kadar ki en büyük yıldızları keşfettiler. Bu büyük yıldızlar, çok güçlü rüzgarları nedeniyle güneşten milyonlarca kez daha parlaktır. Akla “yıldızlar acaba ne kadar büyük olabilir” sorusu geliyor. Çalışmada NGC 3603 ve RMC 136a ayrıntılı olarak incelendi.

Titan’ın En Büyük Gölü

Titan’ın En Büyük Gölü

Cassini’nin 12 Ocak’ta çektiği bu görüntü Satürn’ün en büyük uydusu Titan’ın güney yarımküresindeki Ontario Gölü’ne ait. Ontario, Titan’ın en büyük gölüdür.

Görüntü kuzeye doğru çekilmiştir. Uzay aracının konumuna göre yönelen şekiller parlak veya pürüzlü görünmektedir. Pürüzsüz olan koyu ve düzgün bölge ise gölün yüzeyidir.

Güneş Fırtınası Ne Kadar Etkili Olacak?

Güneş Fırtınası Ne Kadar Etkili Olacak?

Bazen karşılaşılan büyük bir sorunu tek bir ülkenin çözmesi zordur.

Bu mesaj teknolojik olarak gelişmiş 25 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Bremen-Almanya’daki toplantıda verildi. Sorun ise güneş fırtınaları. 2013’de zirveye ulaşacağüı düşünülen güneş çevriminin mevcut teknolojiye etkisinin ne olabileceği ve alınabilecek önlemler tartışılıyor.

Kuyruklu Gezegen

Kuyruklu Gezegen

Kısa bir süre önce atmosferinde kuvvetli fırtına olduğu keşfedilen gezegen için daha ileri bir keşif yapıldı. Gezegenin arkasından koşturan bir de kuyruğu var. Bu gezegenin atmosferinde organik molekül olduğunu da ayrıca hatırlatmakta fayda var. Yani son ayların gözde gezegenlerinden HD 209458b yine gündemde.