Büyük Birleşmeye Doğru

Bulutsular, gökadalar birleşirde karadelikler birleşmez mi? Evrende dev gökadaların merkezindeki dev karadeliklerin gökadaların birleşmesiyle oluştukları yolundaki kuram acaba doğru mu? Yani gökadaların merkezlerindeki karadelikler de birleşip güçlerini arttırıyorlar mı?

NGC 6240’ın bu görüntüsü 2008 yılında Hubble tarafından görünür dalga boyunda  yayınlanan fotoğrafla Chandra’nın X-ışınıyla alınmış fotoğrafının birleştirilmesiyle elde edildi. Görüntüdeki karadeliklerin birleşmesi keşfi ilk kez Chandra tarafından 2002 yılında yapılmıştı. Birbirine çok yakın gibi görünen ve 330 milyon ışık yılı uzağımızdaki iki karadelik aslında birbirinden 3000 ışık yılı uzaklıktadır.

Gökbilimciler karadeliklerin 30 milyon yıl önce birbirine yaklaşmaya başladığını düşünüyorlar. Onlarca ya da yüzlerce milyon yıl sonra da iki karadelik birleşip dev bir karadelik oluşturacaklar.

Astrofizik alanındaki karadeliklerin birleşmesini gösteren bu keşif önemlidir ve 2002 yılından bu yana ilgi odağı olmuştur. O yıldan bu yana Chandra dışındaki teleskoplarla da bölge izlenmeye devam etmektedir. Karadeliklerin birbirine yaklaşmasıyla artacak olan aralarındaki etkileşim, beraberinde birçok soruyu getirmektedir. Gökbilimciler işte bu sorulara yanıtlar aramaktadır.

Evrende gökada birleşmelerinin sonucunda, gökadaların merkezindeki karadeliklerin de birleştikleri düşünülüyor. Böylece daha büyük, dev karadelikler oluşmaktadır. NGC 6240’daki karadelikler arasında da bazı beklenmedik etkiler, güçlü jet çıkışları görülmektedir. Ayrıca bu şekilde birleşen büyük karadelik çiftlerinin, evrendeki en güçlü kütle çekim dalga kaynağı oldukları sanılıyor.

Kaynak: Chandra

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d