Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Araştırmacılarından Gezegen Keşfi

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü araştırmacıları Dünya’dan 1336 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-451 çift yıldız sisteminde iki adet gezegen keşfetti. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Araş. Gör. Ekrem Murat ESMER, Doç. Dr. Özgür BAŞTÜRK ve Prof. Dr. Selim Osman SELAM ile İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sinan …

“Sıcak Jüpiter’deki” Gece-Gündüz Karmaşası

MIT gökbilimcileri yıldızına “gel-git etkisiyle kilitlenmiş” bir ötegezegenin sürekli karanlıkta kalan tarafının şimdiye kadar ki en net görüntüsünü elde ettiler. Gözlemlerini gezegenin gündüz kısmının ölçümleriyle birleştirdiklerinde gezegenin küresel atmosferinin ilk ayrıntılı görüntüsü de oluşturulmuş oldu. MIT Kavli Astrofizik ve Uzay Enstitüsünde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmaya liderlik eden Thomas Mikal-Evans: “Artık ötegezegen atmosferlerinin belirli bölgelerinin …

Güneş’e En Yakın Yıldızın Etrafında Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevinin Şili’deki Çok Büyük teleskobunu (ESO VLT) kullanan bir gökbilimciler ekibi Güneş Sistemimize en yakın yıldız olan Proxima Centauri etrafında dolanan başka bir gezegene dair kanıt buldu. Aday durumundaki gezegen, sistemde tespit edilen üçüncü ve yıldızın etrafında şimdiye kadar keşfedilmiş olan en hafif nesnedir. Dünya’nın kütlesinin sadece dörtte biri büyüklüğündeki gezegen aynı zamanda …

Çok Sayıda ‘Başıboş’ Gezegen Keşfedildi

‘Başıboş’ gezegenler Güneş Sistemindeki gezegenlerle karşılaştırılabilir kütlelere sahip olup ancak bir yıldıza bağlı olmayan yani serbest dolaşan ve bulunması zor kozmik cisimlerdir. Şimdiye kadar bunlardan çok azı keşfedildi. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) teleskopundan ve diğer birimlerden gelen verileri kullanan gökbilimciler ekibi gökadamızda en az 70 yeni başıboş gezegen keşfetti. Bu şimdiye kadar keşfedilen en büyük …

En Sıcak Jüpiter

Yer’den binlerce ışık yılı uzaktaki yıldızların çevresinde dolanan 4000’den fazla gezegen keşfedildi. Bu gezegenler kayalık süper Dünyalardan ve küçük Neptünlerden gaz devlerine kadar çok farklı türdedir. Bugüne kadar keşfedilen gezegenler arasında en kafa karıştırıcı olanları ise “sıcak Jüpiter” sınıfında olanlardır. 12 yıllık yörünge dönemine sahip Jüpiter’in tersine bu devler arasında yıldızı çevresinde 10 günden daha …

Kimyasal Analizler Okyanus Dünyalarını Ortaya Çıkarabilir

Yeni bir çalışma bir ötegezegenin atmosferindeki kimyasalların, yüzeyinin sıvı su için çok sıcak olup olmadığını ortaya çıkarabileceğini gösterdi. Güneş sistemindeki gezegenler ya küçük ve kayalıktır (Yer gibi) ya da büyük ve gazdan oluşur (Neptün gibi). Ancak gökbilimciler diğer yıldızların çevresinde dolanan Yer’den daha büyük ve Neptün’den küçük gezegenler de buldular. Bu gezegenlerin yüzeyleri kayalık ya …

Gökadamız Dışındaki İlk Gezegen Keşfedildi

İlk kez Samanyolu gökadası dışında bir gezegen keşfedilmiş olabilir. NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi kullanılarak elde edilen sonuç, şimdiye kadar ulaşılmış en uzak noktalarda ötegezegen avcılığının önünü açıyor. Gezegen adayı Girdap Gökadası olarak bilinen sarmal gökada Messier 51’de (M51) bulunuyor. Güneş dışında başka yıldızların çevresinde dolanan gezegenler ötegezegen olarak adlandırılıyor. Gökbilimciler şimdiye kadar Samanyolu içinde 3000 …

Bilinen En Genç Gezegen Keşfedildi

Şimdiye kadar bilinen en genç gezegen keşfedildi. Yeni keşfedilen gezegen çıplak gözle görülemeyen 2M0437 adlı bebek yıldızın çevresinde dolanıyor. Keşif Hawaii Üniversitesindeki Mānoa Fakültesi öğrencileri, mezunları ve uluslararası bir bilim ekibi tarafından gerçekleşti. Başka yıldızların çevresinde dolanan binlerce gezegen keşfedildi. Ancak bu keşfi diğerlerinden ayıran özellikleri hem yeni oluşmuş olması hem de doğrudan gözlenebilmesidir. 2M0437b …

Radyo Dalgalarıyla Gezegen Keşfetmek

Dünya’daki en güçlü radyo antenini kullanan bilim insanları beklenmedik şekilde radyo dalgaları yayan ve muhtemelen bilinmeyen gezegenlerin varlığını gösteren yıldızlar olduğunu belirlediler. Queensland Üniversitesinden Dr. Benjamin Pope ve Hollanda Ulıusal Gözlemevi ASTRON’daki arkadaşları ile birlikte Hollanda’daki dünyanın en güçlü radyo teleskopu olan Düşük Frekans Dizisini (LOFAR) kullanarak gezegen arıyor. Dr. Pope: “Dördü iyi bir yörüngeye …