Güneş Oluşurken Halkaları Varmış

Yeni bir araştırmaya göre Güneş Sistemindeki gezegenler oluşmadan önce Güneş’in halkaları vardı. Bu halkalar Satürn halkalarına benzer toz ve gaz bantları şeklindeydi ve muhtemelen Dünya’nın oluşumunda önemli rol oynadı. Rice Üniversitesinden astrofizikçi André Izidoro Dünya gibi yüzeyi en az %30 karasal olan gezegenleri işaret ederek: “Güneş sisteminde Dünya’nın büyüyerek süper-Dünya adı verilen daha büyük bir …

1000 Işık Yılı Genişliğindeki Balonun Merkezindeyiz

Gezegenimiz ve dolayısıyla Güneş Sistemi genç yıldızlarla çevrili 1000 ışık yılı genişliğindeki bir balonun merkezinde bulunuyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre 14 milyon önce başlayan bir dizi süpernova ile yıldızlararası uzaya yayılan gaz bulutu genişledi. Güneş bu sırada buluttan uzak olmasına karşılık Samanyolu çevresindeki hareketi nedeniyle bir süre sonra bu bulutun içine girdi. Çalışma için …

Neye Niyet…

Dokuzuncu gezegen aranırken yeni bir cisim keşfedildi. Dünya’nın Güneş’e uzaklığının 100 katından fazla uzakta olan cisim Güneş Sisteminde bilinen en uzak dünya. Cisme 2018 VG18 adı verildi. Takma adı ise Farout. İlginç, sıradışı anlamına gelen bu kelime, cisme şaşırtıcı özelliklere sahip olduğundan verildi. Yeni cisim 17 Aralık 2018’de Uluslararası Astronomi Birliğinin Küçük Gezegen Merkezi tarafından …

Dünya’daki Elementler Her Yerde Var

Dünya’daki en güçlü teleskoplarla yapılan araştırmaya göre Dünya’nın yapıtaşları ‘oldukça normal’ maddeden oluşmuş görünüyor. Bilim insanlarının ölçümünü yaptığı 456 ışık yılı çapındaki 18 farklı gezegen yapısında Dünya ile benzer özelliklere sahip elementler olduğunu belirlendi. Dünya’ya benzer gezegen bulma adına yapılan bu çok ayrıntılı çalışma ile gezegenlerin doğumundan gelişimine kadar ki sürecin izlenmesi amaçlanıyor. Bunun için …

Güneş Sisteminin Dış Sınırına Sürgün Edilmiş Asteroid Keşfedildi

ESO teleskopları Kuiper Kuşağında ilk karbon-zengini asteroidi buldu ESO teleskoplarını kullanan uluslararası bir gökbilimciler ekibi Güneş Sisteminin bir kalıntısını inceledi. Ekip beklenmedik Kuiper Kuşağı nesnesi 2004 EW95’in karbon zengini bir asteroid olduğunu bularak bu türden bir nesnenin Güneş Sisteminin dış sınırlarında keşfedilen ilk tür olduğunu onaylamış oldu. Bu tuhaf nesne Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid …

Gezegen 9 Var mı?

Bilim insanları bu yılın başlarında gökbilim dünyasına adeta bomba gibi düşen bir çalışmayı tartışıyor. Bilindiği üzere Güneş’ten oldukça uzakta, Oort bulutu içinde bir gezegen olması gerektiği öne sürülmüştü. Varlığı matematiksel olarak öne sürülen Gezegen 9 henüz gözlemsel olarak doğrulanmadı. Kuramcıların bir kısmının böylesi bir yörüngede gezegen olması üzerine ciddi itirazları var. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden (CfA) …

Gözlenemeyen Gezegen 9’un Yapısı

Güneş Sistemi’nde henüz gözlenememiş olmakla birlikte varlığı matematiksel olarak gösterilen 9. Gezegenin şimdi de nasıl bir yapıda olabileceği üzerinde duruluyor. Yeni bir çalışmaya göre dış Güneş Sistemi’ndeki gezegen oldukça soğuk, -2260C sıcaklığında ve 3,7 dünya çapında olmalı. Bern Üniversitesi’ndeki gökbilimciler bir bilgisayar benzetimiyle 9. Gezegeni çizmeye çalıştılar. Ne kadar büyük ve parlak olduğunu anlamaya çalıştılar. …

Dokuzuncu Gezegen Neredesin?

Bir grup Fransız gökbilimci Güneş Sistemi’ndeki olası dokuzuncu gezegeni aramak için kolları sıvadı. Gökbilimciler bunun için Satürn Sistemi’ni inceleyen Cassini verilerini irdeleyerek gezegenin bulunması olası alanları ortaya çıkardı. Neptün ötesi yani Kuiper Kuşağı’nda yer alan Pluto gibi küçük cisimler, açıklaması zor olsa da belirli bir dağılıma sahiptir. Bu bölgedeki bazı cisimlerin yörüngelerindeki belirsizlik ABD’deki Caltech’den …

Dokuzuncu Gezegen İçin Önemli Kanıt

Caltech araştırmacıları dış güneş sisteminde tuhaf ve uzun yörüngeye sahip dev bir gezegenin kanıtlarını elde etti. Araştırmacıların Dokuzuncu Gezegen olarak adlandırdığı cisim yaklaşık 10 Dünya kütlesinde ve Neptün’ün Güneş’e uzaklığına göre Güneş’ten 20 kat daha uzakta (4,5 milyar km) bulunuyor. Güneş’in çevresindeki turunu 10.000 ile 20.000 yıl arasında tamamlıyor. Araştırmacılar, Konstantin Batygin ve Mike Brown, …

Messenger’dan Veda

NASA’nın MESSENGER uzay aracı yedi yıl süren Merkür serüvenine noktayı koydu. Son yakıtını 24 Nisan’da kullanan araç gezegene düşürüldü. Düştüğü noktada yeni bir krater oluştu. Messenger yardımıyla Merkür hakkında çok önemli bilgilere sahip olduk. Aracın yolladığı verilerin işlenmesi devam ediyor. Yakın gelecekte bu veriler yeni keşiflere neden olabilir. Messenger uzay aracının en önemli bulguları şunlar: …