Hubble 28. yaşını bu güzel fotoğrafla kutluyor. Fotoğraf Lagoon bulutsunun merkezini ayrıntılı olarak gösteriyor. Görüntünün merkezinde Güneş’ten 200 bin kat daha parlak dev yıldızın büyük …
Lagoon Nebula
Yay’da Fırtına Denizleri
Sıcak ve parlak gaz bulutları evrende nefes kesen manzaralar oluşturur. NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu ile elde edilen, sakin bir ortam varmış izlenimi veren bu görüntü …
Karmaşık Bir Yıldız Oluşum Bölgesi
ESO’nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan 1.54-metrelik Danimarka teleskopu bir yıldızlar-arası bulut içinde yıldızların oluştuğu esnada karmaşanın hakim olduğu zamanı gösteren NGC 6559’un çarpıcı bir …
Gökyüzünde Öfkeli Bir Kuş
2,2 metrelik MPG/ESO teleskopu üzerindeki Geniş Alan Görüntüleyicisi’nden alınan yeni görüntüde, Lamda Erboğa Bulutsusu’nun parlayan bir hidrojen bulutu ve Erboğa takımyıldızının yeni doğmuş yıldızları gösteriliyor. IC 2944 olarak bilinen bulutsuya, Koşan Tavuk Bulutsusu da denilmektedir.
İkizler Gözlemevi Gözüyle M8
Her iki yarımkürenin de gökyüzü favorisi Deniz Kulağı Bulutsusu (Lagoon Nebula ya da M8) Samanyolu Gökadası’ndaki en ilginç yıldız doğum bölgelerinden biridir. Küçük teleskoplar ya da dürbünle bulanık kırmızımsı görüntüsüyle bölge yeni yıldız doğumlarına sahne olmaktadır. Bulutsu 5000 ışık yılı uzaklıktadır.
VISTA’nın Gözü Mavi Deniz Kulağı’nın Derinliklerinde
Mavi Deniz Kulağı Bulutsusu’na ait bu yeni kızılötesi görüntü Samanyolu’nun beş yıllık gözlem programının bir parçası olarak ESO’nun Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde bulunan VISTA teleskopu ile elde edildi. Görüntü bulutsuyu çevreleyen küçük bir alanı gösteriyor.
Deniz Kulağı Bulutsusu’ndan Bir Kesit
Hubble Uzay Teleskopu ile alınan bu görüntüde Deniz Kulağı Bulutsusu’nun kalbi görülmektedir. Parlak toz ve gaz bulutunu sürekli ışınım bombardımanına tutan yeni yıldızlar bulutun ardında kendini saklamaktadır. M8 olarak da bilinen nesne 4-5 bin ışık yılı uzaklıktaki Yay Takımyıldızında bulunuyor.
ESO’dan Samanyolu-2
ESO, GigaGalaxy projesi çerçevesindeki ikinci fotoğrafı yayınladı. Fotoğraf gökadamızdaki bir bölgeye ait ve 29 gece boyunca toplam 200 saatlik poz alınarak 1200 görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Yani çözünürlüğü oldukça yüksek bir başka fotoğraf daha. Fotoğraf gökadamızdaki Yay Takımyıldızı ile Akrep Takımyıldızını kapsıyor. Bu bölge bulutsu ve küresel yıldız kümeleri açısından oldukça zengin bir bölgedir. Amatör gökbilimcilerin en beğendiği bölgeler arasında gelir. Çünkü teleskoplarını birazcık çevirince bir bulutsuya biraz daha çevirince başka bir nesneyi görürler.