Kozmik Gül

Kozmik Gül

Gül rengindeki yıldız oluşum bölgesi Messier 17’nin yeni görüntüsü ESO’nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan MPG/ESO 2,2 metrelik teleskopu üzerindeki Geniş Alan Görüntüleyicisi ile oluşturuldu. Bulutsunun tamamını gösteren fotoğrafla M17’nin boyutu, gaz ve toz bulutları ve yeni doğan yıldızlar gibi…

Kozmik Istakozun Tozu Alındı

Kozmik Istakozun Tozu Alındı

ESO’nun VISTA teleskopu ile alınan bu yeni görüntü ile sıcak genç yıldızları çevreleyen toz kıvrımları ve parlayan gaz bulutlarından oluşan göksel bir manzara yakalandı. Bu kırmızı-ötesi görüntü 8000 ışık yılı uzaklıktaki NGC 6357 olarak bilinen yıldız doğumevinin şaşırtıcı yeni ışıklarını gözler önüne seriyor.

Omega Bulutsusu

Omega Bulutsusu

ESO’nun Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile Omega Bulutsusu’nun net bir görüntüsü elde edildi. Bulutsu’nun gül rengindeki orta kısmındaki yeni yıldız oluşturan gaz ve toz bulutları ayrıntılı bir şekilde görülebiliyor.

Omega ya da diğer adıyla Kuğu Bulutsusu 6500 ışık yılı uzaklıktadır.

VLT Tarama Teleskopundan İlk Görüntüler

VLT Tarama Teleskopundan İlk Görüntüler

Avrupa Güney Gözlemevi’ne yeni bir teleskop eklendi: VST. Görünür ışık teleskopu olduğundan ESO’nun kırmızı ötesi tarama teleskopu VISTA’yı kusursuz bir şekilde tamamlayan VST, Omega Bulutsusu ve Omega Centauri küresel kümesinin yeni görüntüleri ile gücünü ortaya koymaktadır.

Ejderha Bulutsusu

Ejderha Bulutsusu

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu kozmik bir bulutun arkasında gizlenmiş uçan bir ejderhayı andıran yapıyı ortaya çıkardı. Ejderhayı andıran bulutsunun bu şekilde görünmesinin nedeni ise dev yıldızların bulutu aydınlatmasından kaynaklanıyor. M17 Yay takımyıldızı yönünde ve bizden yaklaşık 6000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.