Gösteriliyor: 1 - 6 of 6 Sonuçlar

Kozmik Ocak

NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Aracı ya da kısa adıyla WISE, Avcı (Orion) takımyıldızındaki Büyük Bulutsu’yu görüntüledi. Avcı, Aralık’tan Nisan ayına kadar gökyüzünde dikkati çeken bir takımyıldızdır. Avcı Bulutsusu (M42) takımyıldızın ortasındaki birbirine yakın görünen ve Avcı’nın kemerini oluşturan üç yıldızın altında yer alır.

Sonunda Yaşamsal Oksijen Bulundu

ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi yakındaki yıldız oluşum bulutu içinde oksijen molekülleri olduğunu keşfetti. Bu, tartışmaya gerek kalmadan kabul edilen ilk oksijen molekülü keşfi, olarak da tarihe geçti. Keşif Avcı (Orion) yıldız oluşum bölgesinde gerçekleşti. Keşif beraberinde birçok soruyu da getirdi.

İkizlerevi Alevi

ESO’nun (Avrupa Güney Gözlemevi) VLT (Çok Büyük Teleskop) üzerindeki Visir aletini kullanan gökbilimciler üst dev İkizlerevi (Betelgeuse) yıldızını saran karmaşık ve parlak bulutsunun öncekilerden daha ayrıntılı bir görüntüsünü elde ettiler. Yıldızdan başlayan devasa yapı yıldızı adeta bir alev gibi sararak çevresini kuşatıyor.

Planck’la Yıldız Oluşumları Çözümleniyor

ESA’nın Planck Uzay Gözlemevi’nden alınan yeni görüntüler yıldız oluşumu sürecinin anlaşılması için gökadadaki gaz ve tozu inceleyerek, onlara şekil veren kuvvetleri anlamamıza yardımcı oluyor. Hiçbir görünür ışık teleskopu bu tozun arkasını görmez ve bize siyah bir bölge gösterir. Ancak Planck ile bulutların arkası görülüyor.

Avcı’nın Parlak Genç Yıldızları

Gökbilimciler tıpkı bir paparazzi gibi genç yıldızları sürekli izlerler. NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu ile Avcı (Orion) takımyıldızının kılıcın, kızılötesinde aldığı ayrıntılı bir görüntüsünü gösterdi. Bu yıldızlarda en parlak yıldızlar arasında değildir, tıpkı genç bir Holywood oyuncusu gibi.