Kozmik Ocak

Avcı Bulutsusu’nun WISE ile elde edilmiş görüntüsü. (NASA/JPL-Caltech/WISE Team)

NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Aracı ya da kısa adıyla WISE, Avcı (Orion) takımyıldızındaki Büyük Bulutsu’yu görüntüledi. Avcı, Aralık’tan Nisan ayına kadar gökyüzünde dikkati çeken bir takımyıldızdır. Avcı Bulutsusu (M42) takımyıldızın ortasındaki birbirine yakın görünen ve Avcı’nın kemerini oluşturan üç yıldızın altında yer alır. Çıplak gözle bulanık bir şekilde görülür. Tüm dünya kültürlerinde özel bir yeri vardır. Örneğin Mayaların evlerinde üçgen biçimli üç-taş ocak ve onun ayaklarını ise Saiph ve Rigel yıldızları oluşturur. Üçgenin merkezindeki Avcı Bulutsusu ise kozmik duman olarak yorumlanmıştır.

Gökbilimciler bulutsunun yaklaşık 5 milyar yıl önce Güneş benzeri bir yıldızın patlamasıyla oluştuğunu düşünüyor. Zamanla bulut boşluğa yayıldı. Avcı Bulutsusu içinde doğan yeni yıldızlar en az 10 milyon yıl yaşındadır. Muhtemelen milyarlarca yıl daha yeni yıldız oluşumları sürecek.

Avcı Bulutsusu’ndaki toz ve gaz yeni yıldızlar için gerekli maddeyi sağlar. Dünya’ya yakın olması nedeniyle de gökbilimciler için uygun yıldız doğum alanlarından biridir. Birçok teleskopla bulutsu ayrıntılı olarak incelenerek yeni yıldızlar ve bunların çevresindeki gezegen diskleri ortaya çıkarılmaya çalışılır. WISE böylesi yıldız oluşum bölgelerini ayrıntılı gösteren yeteneğe sahiptir. Bulutsu 100 ışık yılı çapında yani altı dolunaydan daha büyük bir alanı kaplar. Yıldızlardan yayılan ışık bulutsunun yeşil renkte parlamasına neden olur.

Görüntü farklı dalga boylarındaki kızılötesi tayfında alınmıştır. Genelde sıcak yıldızlardan kaynaklanan mavi renk 3,4 mikron, cyan (mavi-yeşil) 4,6 mikron ile elde edildi. Bulutsudaki görece daha soğuk yerler ise yeşil ve kırmızı renkleriyle görünmektedir. Yeşil 12 mikron ve kırmızı 22 mikronluk ışığı temsil eder.

WISE

JPL

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d