Üçüncü Görüntü:Deniz Kulağı Bulutsusu

ESO, ‘GigaGalaxy zoom’ projesinin üçüncü görüntüsünü, Deniz Kulağı Bulutsusu’nun (Lagoon Nebula, M8) 370 milyon piksellik çözünürlükteki fotoğrafını yayınladı.

Yeni görüntü karesi bir buçuk dereceden daha geniş bir alanı kapsıyor. Başka bir ifadeyle sekiz dolunay büyüklüğünde bir bölgeyi gösteriyor. Fotoğraf geniş alan görüntüleyicisinin ESO’nun 2,2 metrelik teleskoba bağlanmasıyla ve 67 milyon piksellik görüntülerin işlenmesiyle elde edildi.

M8, Yay takımyıldızında 4-5 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bulutsu 100 ışık yılı çapında dev bir gaz bulutudur. Bulutsuda yeni yıldız oluşumları göze çarpmaktadır. Bulutsu aynı zamanda NGC 6530 olarak kodlanmış genç açık yıldız kümesini de barındırmaktadır. 50-100 kadar yıldızı bulunan küme, fotoğrafın merkezinin sol alt kısımda görünüyor. Deniz Kulağı Bulutsusu ise merkzdeki iki parlak bölgeyi çevreleyen koyu kısımdır.

Bu fotoğrafla birlikte ESO üç yükek çözünürlüklü Samanyolu ve nesnelerine ilişkin görüntü yayınlamış oldu. Görüntüler bize, amatör astronomlara ve profesyonel gökbilimcilere değerli katkılar sunacaktır. Diğer iki fotoğraf ve projeye ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: ESO

Yüksek çözünürlükteki fotoğraf için tıklayınız.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d