En Uzak Gökada Kümesi Keşfedildi

JKCS041 Gökada kümesi 10.2 milyar ışık yılı uzaklıklığıyla, en uzak gökada kümesidir.
JKCS041 Gökada kümesi 10.2 milyar ışık yılı uzaklıklığıyla, en uzak gökada kümesidir.

Çok ama çok uzaklarda bir gökada kümesi bize göz kırptı. Buradaki uzak kelimesini öylesine söylemiyorum, gerçekten çok uzakta. Öyle uzak ki, kümenin ışığı bize 10.2 milyar yılda geliyor. Bu uzaklık günümüz bilim ve teknolojisi için bir rekor.

NASA’nın Chandra X-ışınları Teleskobu ile evren şu anki yaşının dörtte biri yaşındayken oluşmuş JKCS041 olarak adlandırılan yeni bir nesne keşfedildi.  Chandra’dan X-ışınlarıyla alınan mavi bölge, Çok Büyük Teleskop (VLT) ile görünür ışıkta alınan iki görüntünün birleştirilmesiyle kümenin keşfi yapıldı.

JKSC041, İngiltere Kızılötesi Teleskobu (UKIRT) ile 2006 yılında keşfedilmişti. Aynı nesne daha sonra Kanada-Fransa-Hawai teleskobu ile Spitzer Uzay Teleskobu ile de gözlendi. Ancak, Gökbilimciler nesnenin bir gökada kümesi olduğundan emin olamadılar. Chandra’dan alınan veriler ışığında nesnenin bir gökada kümesi olduğu kesinleşti. 

Daha önce 9.2 milyar ışık yılı uzaklıktaki XMMXCS J2215.9-1738, ESA’nın XMM-Newton teleskobu ile 2006’da keşfedilmişti. JKCS041 bu kümeden yaklaşık 10 kat daha uzak bir bölgede bulunarak en uzak gökada kümeleri arasında ilk sıraya yerleşti.

Gökada kümeleri arasında büyük kütle çekim kuvveti vardır.  Gökbilimciler JKCS041’in 10.2 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğunu hesapladı. Bu keşifle birlikte evrenin erken dönemlerindeki uzayın evrimi hakkında önemli bilgi katkısı olacaktır.

 Kaynak:

Chandra

Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d