Hale Krateri Çevresindeki Kanallar

NASA’nın Mars Yörünge Keşif Aracı, gezegenin güneyindeki Hale Krateri’nin güneydoğusunda yer alan kanalları gösteren yaklaşık 3 km’lik bir alanı kapsayan görüntüyü dünyaya yolladı. Görüntü araçtaki Yüksel çözünürlüklü resim işleme yeteneğine sahip HiRISE kamerası ile alındı.

Kanalların kraterlerle direkt bağlantılı olduğu durumların ender bulunduğu biliniyor. Bilim insanları kuyruklu yıldız veya yağış gibi etkenlerle bu tip kanalların oluşacağını öngörmektedirler. Mars yüzeyinden alınan bu son fotoğrafta kraterin çevresinin tamamıyla bu kanal sistemleriyle çevrili oldıuğu gözleniyor.

Hale Krateri 125×150 km’lik bir alanı kaplıyor. Kraterin çevresindeki kanallar ise 250 metrelik çapta.  Bu kraterler büyük bir olasılıkla bir çarpma sonucu Hale’den atılan malzemelerle oluşmuş.  Çarpmanın etkisi ile yüzeyin altındaki buzun büyük miktarlarda eridiği ve yüzeyde akış kanalları oluşturacak şekilde oyduğu düşünülüyor.

Mars’ta geçmişte önemli miktarlarda su olduğunu doğrulayan bir kraterdir sanki Hale Krateri. Eğer bu düşünce doğruysa Mars geçmişte dost canlısı, sıcak, ılıman bir iklime sahipti. Mars’taki kanalların varlığı böylece açıklığa çıkıyor gibi.

Yüksek çözünürlüklü fotoğraf için tıklayınız.
Renklendirilmiş fotoğraf için tıklayınız.

Kaynak: NASA-HiRISE

NASA-JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d