Farklı Yöntemle Hubble Sabiti Hesaplandı

Merkezinde Dünya’nın olduğu araştırma verilereinin sağlandığı gökadalar grafiği. (Chris Fluke, Centre for Astrophysics & Supercomputing, Swinburne University of Technology)

Avustralya’nın Perth şehrindeki Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi’ndeki (The International Centre for Radio Astronomy Research-ICRAR) bir doktora öğrencisi evrenin ne kadar hızla genişlediğiyle ilgili bugüne kadar ki en doğru ölçümlerden birini yaptı.

Batı Avustralya Üniversitesi’ndeki doktora öğrencisi Florian Beutler  ICRAR ile evrenin genişleme hızını veren Hubble sabitini yeniden hesapladı.

Beutler: “Evrenin büyüklüğü ve yaşının hesaplanmasında Hubble sabiti önemli bir sayıdır” diyerek bu sabitin gökbilim için önemine değiniyor.

Evren şiştiği için uzaktaki gökadalar bizden hızla uzaklaşır. Hubble sabiti bu gökadaların bizden ne kadar uzakta olduğunu ve bizden ne kadar hızlı uzaklaştıklarını belirler.

Uzaktaki bir gökadadan gelen ışık analiz edilerek, bu gökadanın hızı ve yönü kolayca ölçülmektedir. Gökadanın bizden uzaklığını hesaplamak ise çok daha zordur. Şimdiye kadar böylesi bir gökada içindeki nesnelerin parlaklıları gözlenerek gökadanın bizden uzaklığı saptanmaya çalışılıyordu.

Ancak bu yöntemdeki sistematik hatalar, gökada uzaklığı ölçülmesinde farklı bir yöntemin ele alınması gerektiğini ortaya koydu.

Beutler’in çalışması sırasında 125 000’den fazla gökada verisini saklayan Batı Avustralya‘daki Birleşik Krallık (UK) Scmidt Teleskopu’nu kullandı. 6df Gökada Araştırması gökyüzünün neredeyse yarısını kaplayan şimdiye kadar yapılmış en büyük çalışmadır.

Gökadalar uzayda kümeler halinde yol alır. Çalışmaya katılan gökadalar ve erken evrene ait gökadalarla ilgili elde edilen verileri ölçü alan Beutler % 5’den daha az bir hata payı ile Hubble sabitini yeniden hesapladı.*

Avustralya Astronomi Gözlemevi Müdürü Prof. Matthew Colles: “Hubble sabiti doğrudan ve diğer yöntemlerle doğrulandı. Yeni sabit öncekilere göre daha doğru bir değerdir” diyor.

Büyük gökada verileri ele alınarak sabitteki hata daha da giderilebilir.

ICRAR Müdür Yardımcısı Prof. Lister Staveley: “Büyük veriler bu iş için kullanılabileceği gibi gökbilimciler için çok sayıda bilimsel sonuçların üretilmesinde de kullanılabilir” diyor.

*Hubble sabitinin yeni değeri: 67.0 ± 3.2 (km/s)/Mpc

ICRAR

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d