Dört Yıldızlı Gezegen

Ressam gözüyle dört yıldızlı PH1 gezegeni. (Haven Giguere/Yale)

Yeni gezegen keşifleri gökbilimcilerin çalışmalarını daha geniş bir ölçeğe yayıyor. Daha önce amatör ve profesyonel gökbilimciler çift yıldızların çevresinde dolanan gezegenler bulmuştu.

Planethunters.org web sayfasındaki verileri kullananlar profesyonel gökbilimcilere yardımcı oluyor. Bu sayfadaki verilerle harekete geçen Yale Üniversitesi’ndeki gökbilimciler dört yıldızlı bir sistemde dolanan bir gezegen keşfetti. Şimdiye kadar çift yıldızların çevresinde dolanan altı gezegen keşfedilmişti.

PH1 gezegeni, Yale önderliğinde gerçekleştirilen Kepler verilerini paylaşım programı verilerini yorumlayan bir vatandaş tarafından keşfedilmişti.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Kepler Bilim ekibi üyesi Natalie Batalha: “Bu Gezegen Avcıları ekibi için bir dönüm noktasıdır. Kepler’in ilk gezegeni keşfettiğinin yıl dönümünde böylesi önemli bir keşif geldi. En önemlisi de keşfin bilimciler ile normal vatandaşın bilim aşkının bir meyvesi olmasıdır” diyor.

Neptün’den daha büyük bir gaz devi olduğu düşünülen PH1, yıldızı çevresindeki bir turunu 137 günde tamamlıyor. Gezegenden Dünya-Güneş uzaklığının 900 katı uzaklığında sistem üyesi diğer çift yıldız bulunuyor.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d