Gökbilimciler gökadamızda yaklaşık iki yüzyılda bir süpernova yaşandığını düşünüyor. Bilimciler Samanyolu’nda en son 2008 yılında bir süpernova keşfetmişti. Patlama yoğun toz ve gaz içinde saklanmış …
antimadde
Hubble’dan Yaşlı Süpernova Rekoru
NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu kozmik uzaklıkları ölçmek için kullanılan süpernovalardan en uzaktakini bulma arayışı sonuç verdi. Süpernovanın kırmızıya kayma değeri 1,914 olup 10 milyar yıl önce patladığı sanılıyor. Patlamanın olduğu zamana bakıldığında yıldızın evrenin oluştuğu sıralarda doğduğu sonucunda ulaşılıyor.
Şimdiye Kadar ki En Ağır Antimadde Üretildi
Şimdiye kadar üretilenlerin içinde en ağır ve karmaşık yapıdaki antimadde formu elde edildi. New York’daki Relativistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı’nda anti-Helyum elde edildi. Anti parçacıklar normal maddeye göre ters işaretli yüklere sahiptir. Normal maddeyle çarpıştıklarında yok olduklarından antimadde üretimi zor bir işlemdir.
Madde-Antimadde Asimetrisine Kanıt Bulundu
21. Yüzyıl fiziğinin belki de en önemli sorusu yanıtlanmak üzere: Büyük patlama sonrasında ne oldu da madde antimaddeye galip geldi? Bu sorunbun yanıtı için CERN dışındaki başka bir laboratuvardan yanıt geldi. Amerika’daki Fermilab laboratuvarında 8 yıldır süren deneylerin sonucu fizikçileri heyecanlandırdı.
Japonya’da İlk Nötrino Gözlendi
Uluslararası destekle kurulumu tamamlanan T2K, Japonya’da yerin 1 km altında toplam 295 km uzunluğundaki tünelinde yapılan deneyde ilk nötrino yakalandı. Çalışmayla, evrendeki madde miktarının antimadde miktarından neden daha fazla olduğu sorusuna yanıt aranacak.