En Hızlı Asteroit
Güneş’in yörüngesinde 113 günlük yörünge dönemiyle dolanan yeni bir asteroit keşfedildi. Asteroit bu özelliğiyle şimdiye kadar Merkür’den sonraki en kısa yörünge dönemine sahip. Merkür Güneş’in çevresinde 88 günde bir tur…
Güneş’in yörüngesinde 113 günlük yörünge dönemiyle dolanan yeni bir asteroit keşfedildi. Asteroit bu özelliğiyle şimdiye kadar Merkür’den sonraki en kısa yörünge dönemine sahip. Merkür Güneş’in çevresinde 88 günde bir tur…
Yeni bir çalışma Venüs’ün milyarlarca yıl önce Dünya gibi su ve ince atmosfere sahip olduğunu gösteriyor. Elbette bunu jeolojik örnekler olmadan test etmek oldukça zor. Ancak çözüm çok da uzakta…
NASA’ya ait OSIRIS-REx uzay aracı asteroide ulaştığında özel bir cisme baktıklarını anladılar. Kayalarla örülü asteroit sadece elmas şekilli olmasıyla değil yüzeyindeki çatırdamalar nedeniyle uzaya parçalar fırlatmasıyla da dikkat çekiyordu.
Bugünlerde basınımızda bir haber belirdi: Kasım’da Dünya’ya tehlikeli bir göktaşı düşecek! Acaba öyle mi deyip baktım. Nereye mi? Bilgiyi aldığım sayfayı altta link olarak verdim. Burada çeşitli sayılar var. Bunlarla uğraşmak istemeyenler için yer alan bilgiyi sunayım istedim.
2 km genişliğindeki 1998 OR2 adlı asteroit bugün dibimize kadar sokulacak. Asteroit 6.3 milyon km uzağımızdan yani Yer-Ay uzaklığının yaklaşık 20 katı kadar uzaktan geçecek. Asteroit Temmuz 1998’de NASA’nın Jet…
Tarihler 19 Ekim 2017’yi gösterirken Hawaii Üniversitesi Haleakala Gözlemevi sıradan bir gözlem hazırlığı içindeydi. O gün önemli bir gelişmeye tanıklık olacağını bilmeyen gökbilimciler Pan-STARRS1 teleskopunu gökyüzüne yönlendirdiler. Amaçları neydi bilmiyorum…
Dünya’daki en güçlü teleskoplarla yapılan araştırmaya göre Dünya’nın yapıtaşları ‘oldukça normal’ maddeden oluşmuş görünüyor. Bilim insanlarının ölçümünü yaptığı 456 ışık yılı çapındaki 18 farklı gezegen yapısında Dünya ile benzer özelliklere…
Yeni sonuçlar yıldızlararası göçebe `Oumuamua’nın bir kuyrukluyıldız olduğuna işaret ediyor Güneş Sisteminde keşfedilen ilk yıldızlararası nesne olan `Oumuamua, Güneş’ten beklenenden daha hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Bu davranış değişikliği aralarında ESO’nun…
Güneş Sistemimizdeki ilk kalıcı göçmen keşfedildi. Jüpiter’in yörüngesinde dolanan bir asteroitin başka bir yıldız sisteminden geldiği anlaşıldı. 2017 yılında manşetlere kadar girmiş ‘Oumuamua’ olarak bilinen cisim yıldızlararası uzaydan sistemimize katılmış…
ESO teleskopları Kuiper Kuşağında ilk karbon-zengini asteroidi buldu ESO teleskoplarını kullanan uluslararası bir gökbilimciler ekibi Güneş Sisteminin bir kalıntısını inceledi. Ekip beklenmedik Kuiper Kuşağı nesnesi 2004 EW95’in karbon zengini bir…