NASA’nın bir gözlem uydusu Ay’ı Dünya’nın aydınlık tarafından geçerken görüntüleyerek özel bir görüntü elde etti. Bu sırada Ay’ın Dünya’dan görülmeyen tarafı görüntülendi. Bu özel görüntü …
Dünya
Satürn’de Yağmur
Yeni bir çalışmayla Satürn atmosferi üzerine su parçacıklarının “yağmur” gibi yağdıklarını gösterdi. Yağmurun Satürn üst atmosferinin sıcaklığını etkilediği ortaya çıkan çalışma İngiltere’deki Leicester Üniversitesi liderliğinde …
Nisan’da Mars ile İletişim Kesilecek!
Önümüzdeki ay Mars araçlarıyla iletişim kesilecek. Mars önümüzdeki ay Dünya’nın bakış doğrultusuna göre Güneş’in arkasında olacak. İki gezegenin arasında yer alacak olan Güneş nedeniyle Mars araçlarında geçici süreyle radyo iletişiminde kopmalar meydana gelebilir. Bu ilginç olay aslında her 26 ayda bir gerçekleşir.
Öteuydularda Yaşam Olabilir mi?
Gökbilimciler bir yandan ötegezegen ararken diğer taraftan bunların çevresinde dolanan öteuydularını da keşfetmek için büyük uğraş veriyor. Yeni bir çalışmada iki ötegezegene ait olasu uydularının yaşam için elverişli olabildiği vurgulandı. 850 dolayında ötegezegen keşfine karşılık henüz tek bir öteuydu keşfedilmedi.
Titan’daki İklim Değişimi Kanıtlandı
NASA’nın Cassini uzay aracından gelen verilerin değerlendirilmesiyle Titan’daki mevsimsel değişimin ayrıntıları ortaya çıkarıldı. Güney kutbuna ait önceki verilerle yeni verilerin karşılaştırılması sonucunda hava akımlarında bir değişme olduğu ortaya çıkarıldı. Yani Titan mevsimleri olan bir uydu.
Dünya’nın Yeni Uyduları!
Dünya’nın tek uydusu Ay olmayabilir. Biraz abartılmış bir cümlede olsa Dünya’nın çekimine kapılıp çevresinde dolanan sadece Ay olmayabilir. Birçok küçük asteroit yakında Ay’ın yanına eklenebilir. Bunlardan biri de 2006’da yakalanan 2006 RH120 adında birkaç metrelik asteroit.
Artık Bir Truvamız Var!
WISE’nin verilerini inceleyen gökbilimciler Dünya’nın yörüngesi üzerinde ve Dünya ile birlikte Güneş’in çevresinde dolanan ilk “Truva” asteroiti keşfettiler. Bilim insanları Dünya’nın da Truva asteroitlere sahip olduğunu düşünüyor ancak Dünya’nın bakış açısına giren Güneş’in parlaklığı nedeniyle şimdiye kadar bunları görmek mümkün olmamıştı.
Gezegen Oluşumundaki Sır Perdesi Aralanıyor
Dünya, Ay ve Mars kabuklarında altın, paladyum, platin ve diğer demir benzeri elementlerin varlığı güneş sistemindeki gezegen oluşumlarının mini-gezegen boyutlarındaki cisimlerle çarpışmasından oluştuğunu kanıtlıyor.
Örneğin altının günümüzden 4.5 milyar yıl önce gezegenimize çarpan başka bir cisim tarafından getirildiği düşünülüyor.
Gezegenlerin Renkleri
Dünya mavi, Mars kıpkırmızıdır. Venüs ise mükemmel beyaz. Gökbilimciler gezegenlerin “gerçek renklerinin” önemli ayrıntıları ortaya çıkarabileceğini belirtiyor. Örneğin Mars kırmızıdır, çünkü toprağında demir oksit denilen paslı madde bulunur. Ya gezegenimizin benzersiz mavi renginin nedeni?