Yeni bir çalışmaya göre Pluto’nun gezegen statüsünden çıkarılması doğru değil. Yani, Pluto’ya yapılan haksızlık. 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegen tanımına yörüngesini temizlemiş olma …
gezegen
Soğuk Yıldızda Sıcak Gezegen İkilemi
Kozmik bir tuhaflık… Soğuk yıldızların çevresindeki gezegenlerin sıcak yıldızlara göre daha buzsuz olabileceği ortaya çıktı. Bu, gezegenin yüzeyindeki buz ve karın yıldızdan gelen ışıkla etkileşiminden …
Merkür’de Buz Var!
NASA’nın MESSENGER uzay aracından gelen veriler, Merkür’de ABD’nin başkentini örtecek kadar buz olduğunu gösteriyor. Güneş’e yakınlığı göz önüne alındığında Merkür’de buz olması pek olası değildir. 20 yıl önce Merkür kutuplarında parlak noktalar olduğu belirlenmiş ancak nedeni anlaşılamamıştı.
Gezegen mi Asteroit mi?
Vesta hangi sınıfa giriyor? Gökbilimcilerin çoğuna göre asteroit olan Vesta, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alıyor. Buna karşılık 530 km’lik çapıyla Vesta bu alandaki şekilsiz, molozdan olma en büyüğünün çapı 100 km’ye varan asteroitlerden daha büyüktür. Diğer özelliği ise katmanlı olan iç yapısı.
Güneş Sisteminde Yeni Bir Gezegen mi?
Kasım 2010’da Icarus adlı bir bilim dergisinde John Matese ve Daniel Whitmire adlı iki astrofizikçi Oort Bulutu’nda Jüpiter’den daha büyük olan bir cismin olduğunu ileri sürdüler. Araştırmacılar sözde gezegene “Tyhce” adını verdiler. Bunun için de WISE ile elde edilen verileri kanıt olarak gösterdiler.
MESSENGER Gözüyle Güneş Sistemi
Başka bir dünyadan bakan göze göre Güneş Sistemimiz nasıl görünürdü? NASA’nın MESSENGER uzay aracı ile bu soruya yanıt vermek için bir çalışma yapıldı. Yeni çalışma, daha önce de Gezgin-1 aracının 1990 yılında yolladığı Dünya görüntüsüne ek olarak çekilen 34 görüntünün birleştirilmesiyle elde edildi.
Satürn’deki Mevsim Değişimi
Kozmik bir ampul gibi davranan Satürn’ün yaydığı enerji 2005-2009 yılları arasında kademeli olarak azalmış. Ancak sıradan bir ampulün tersine gezegenin güney yarımküresinin yaydığı enerjinin kuzey yarımküreye arttığı belirlendi. Bunun üzerine gezegendeki mevsimler değişti. Bu bilgi Satürn çevresinde dolanan Cassini’nin termal kamerasıyla elde edildi.
Gezegen Kuramı Sil Baştan
Gezegenlerin oluşumunu açıklayan en önemli kuram çöpe atılmak üzere. Yeni keşfedilen altısının yıldızın dönme eksenine göre olması gereken yönün tersi yönde dolandığı keşfedildi. Bu da bilinen kuramın tekrar gözden geçirilmesi ve hatta gerekirse çöpe atılıp yeni bir kuram üretilmesi anlamına geliyor.
Venüs’ün Lav Akıntıları Gözlendi
Gökbilimciler ilk kez Venüs yüzeyinde bir lav akıntısını tespit ettiler. Keşif Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Venüs Express adlı uzay aracıyla gerçekleştirildi. Henüz taze olan lav akıntıları aracın kızılötesi görüntüleme yeteneği yardımıyla yapıldı.
Yaşam Bölgesindeki Gezegenimsi Disk Keşfi
Hawai’deki Keck Gözlemevi’ndeki gökbilimciler ilk kez bir yıldızın çevresinde genç gezegenimsi disk yapıları keşfetti. Söz konusu yapılar yıldıza Venüs uzaklığında olunca, keşif daha fazla ilgi alanı oldu. Çünkü bu yapılar yıldızın yaşamsal alanı içinde kalıyor.
Keşif 10 metrelik teleskoplara takılan kızılötesi filtrelerle gerçekleştirildi.
2008 yılının Ağustos ayında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve Ulusal Optik Gökbilim Gözlemevi’nden bir grup gökbilimci MWC 419 (YSO) olarak bilinen genç yıldızı gözlediler. B-tipi mavi yıldız Kraliçe takımyıldızında olup 2100 ışık yılı uzağımızda bulunuyor.