Pluto’ya Haksızlık Ediliyor!

Yeni bir çalışmaya göre Pluto’nun gezegen statüsünden çıkarılması doğru değil. Yani, Pluto’ya yapılan haksızlık. 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegen tanımına yörüngesini temizlemiş olma yani yörüngesindeki en büyük kütle çekimini oluşturma şartı getirilmişti. Neptün’ün kütle çekimi Pluto’yu etkilediğinden ve Pluto yörüngesini Kuiper kuşağındaki donmuş gaz ve buzdan oluşmuş cisimlerle paylaştığından gezegen dışına çıkarılmasını gerektiriyordu. …

Soğuk Yıldızda Sıcak Gezegen İkilemi

Kozmik bir tuhaflık… Soğuk yıldızların çevresindeki gezegenlerin sıcak yıldızlara göre daha buzsuz olabileceği ortaya çıktı. Bu, gezegenin yüzeyindeki buz ve karın yıldızdan gelen ışıkla etkileşiminden kaynaklanmaktadır. Sıcak bir yıldız yüksek enerjide görünür ve morötesi ışık yayarken soğuk yıldızlar çok daha düşük enerjide, kızılötesi ve yakın-kızılötesi ışık yayarlar. Bu bilgi kayalık ya da karasal gezegenlerin sıcaklığının …

Satürn’deki Mevsim Değişimi

Kozmik bir ampul gibi davranan Satürn’ün yaydığı enerji 2005-2009 yılları arasında kademeli olarak azalmış. Ancak sıradan bir ampulün tersine gezegenin güney yarımküresinin yaydığı enerjinin kuzey yarımküreye arttığı belirlendi. Bunun üzerine gezegendeki mevsimler değişti. Bu bilgi Satürn çevresinde dolanan Cassini’nin termal kamerasıyla elde edildi.

Yaşam Bölgesindeki Gezegenimsi Disk Keşfi

Hawai’deki Keck Gözlemevi’ndeki gökbilimciler ilk kez bir yıldızın çevresinde genç gezegenimsi disk yapıları keşfetti. Söz konusu yapılar yıldıza Venüs uzaklığında olunca, keşif daha fazla ilgi alanı oldu. Çünkü bu yapılar yıldızın yaşamsal alanı içinde kalıyor.

Keşif 10 metrelik teleskoplara takılan kızılötesi filtrelerle gerçekleştirildi.

2008 yılının Ağustos ayında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve Ulusal Optik Gökbilim Gözlemevi’nden bir grup gökbilimci MWC 419 (YSO) olarak bilinen genç yıldızı gözlediler. B-tipi mavi yıldız Kraliçe takımyıldızında olup 2100 ışık yılı uzağımızda bulunuyor.