Güneş’in 25. Çevrimi Tahminleri Aştı

Güneş’in kuzeydoğu kenarında büyük bir sıcak plazma fışkırması oluştu. Bakış doğrultumuza göre Güneş’in arkasında oluşan büyük fışkırmayı gözlemciler ancak önümüzdeki hafta görebilecek. 25. Güneş çevrimindeki aktiviteler artmaya devam ediyor. NASA’nın Okyanus ve Atmosferik Değişimleri İzleme birimi olan NOAA’dan alınan yeni güneş lekesi sayısına göre çevrim tahmin edilenden daha fazla leke sayısıyla sonuçlanacak görünüyor. Güneş’teki leke …

Güneş’in Geçmişini İzlemek

Güneş’in gençlik dönemiyle benzerlikler gösterdiği düşünülen bir yıldız çeşitli uzay teleskoplarıyla gözleniyor. Çalışma ile Güneş’in gençlik dönemini, gezegenimizin atmosferi ve yaşamın nasıl başladığı hakkında bilgilere ulaşılması hedefleniyor.  4.65 milyar yıl yaşındaki Güneş’in gençlik dönemini bilme şansımız yok. Ancak milyarlarca yıldızın bulunduğu Samanyolu’nda her on yıldızdan biri Güneş benzeridir. Değişik yaşlardaki bu yıldızları inceleyerek Güneş’in gençlik …

Güneş’teki Büyük Patlamalar ve Etkileri

Güneş’te yakın zamanda gözlenen hareketlilik bilim insanlarını ve uzay hava tahmincilerinin ilgisini çekti. Güneş’e yönelen gözlerin sayısının artmasına neden oldu. Geçtiğimiz 6 ve 10 Eylül tarihleri arasında Güneş son 10 yıldan bu yana gözlenen en güçlü ışınları üretti. Uzaya milyarlarca ton patlayıcı patlayıcı değerinde enerji yayıldı. Patlamaların birçoğu Güneş’in sıcak yüzeyine dönerken ikisi Güneş’ten kaçıp …

X-Işınları Altında Güneş

Japon Hinode uzay aracı ve NASA’nın NuSTAR gözlemevi ile Güneş’in X-ışını görüntüsü üretildi. Yeşil renk düşük enerjili X-ışınlarını algılayan Hinode’ye ve mavi renk yüksek enerjili X-ışınlarını toplayan NuSTAR’a ait. Sarı ve kırmızı renkler ise NASA’nın SDO (Güneş Dinamikleri Gözlemevi) ile alınmıştır ve morötesi ışımayı göstermektedir. NuSTAR (Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi) genelde uzaydaki karadelikleri ve diğer …

Güneş’in Farklı Bir Görüntüsü

Aslında uzaktaki karadeliklerden ve diğer cisimlerden gelen ışımayı görmek için üretilmiş bir teleskop ilk kez gözlerini Güneş’e çevirdi. NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi olarak bilinen NuSTAR Güneş’ten yayılan X-ışımasını görüntüledi. Bu Güneş’in X-ışınlarıyla alınan ilk görüntüsü oldu. Kaliforniya Üniversitesi’nden NuSTAR bilim ekibi üyesi David Smith: “NuSTAR bize Güneş atmosferinin üst kısımlarını gösterdi” diyor. 2012 yılında …

Küçük Yıldızın Şaşırtan Öfkesi

NASA’nın Swift uydusu 23 Nisan 2014’de yakınlardaki bir kırmızı cücede sıcak, güçlü ve uzun ömürlü yıldız fişekleri keşfetti. Patlama serisinin ilki Güneş’teki patlamalardan 10.000 kat daha güçlü gerçekleşti. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkesi’nden astrofikçi Stephen Drake: “Bir kırmızı cücedeki patlamalar genelde bir gün sürmesine karşılık Swift uydusu bu yıldızda iki hafta içinde yedi şiddetli patlama …

Güneş’te Ardışık Patlamalar

Güneş’i gözleyen gözlem araçları SOHO, STEREO ve Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) Güneş’in koronasında şimdiye kadar görülmemiş bir dizi ve hızlı oluşan kabarcıkları görüntüledi. Bir gün içinde üç farklı şiddetteki patlama 17 Ocak 2013’te oluştu. Güneş’in milyonlarca kilometre uzağa kadar uzanan manyetik dış katmanı olan korona milyonlarca derece sıcaklığa sahiptir. İlk kez SOHO ile gözlenen dev …

Resmen Güneş Sistemini Terkettik!

NASA’nın Gezgin 1 (Voyager 1) aracı, resmi olarak yıldızlararası uzaya giren ilk insan yapımı araçtır. 36 yaşındaki sonda Güneş’ten 19 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yeni verilere göre Gezgin 1 bilinenden daha önce, yaklaşık 1 yıl önce yıldızlararası uzaya girdiğini gösteriyor. Gezgin 1 Güneş’in bazı etkilerini hâlâ hissettiği devasa kabarcığın hemen dışındaki geçiş bölgesinde bulunuyor. Bu …

Bir Kuyrukluyıldızın Kaderi

Güneş, koronal kütle akımı (CME) ve bir kuyrukluyıldız. 19 Ağustos 2013 günü Güneş gözlemcisi ESA/NASA Uzay Teleskopu bu ilginç görüntüyü yakaladı. Güneş kırmızı ile gölgelenmiş daire içinde beyaz çemberin büyüklüğündedir. Bu gölgelenme yardımıyla koronal akımları daha rahat izlenebiliyor. Görüntünün sağ alt kısmında, genişliği birkaç on metre olduğu tahmin edilen bir kuyrukluyıldız ve uzun kuyruğu görülüyor. …

Güneş Tsunamileri Manyetik Alan Sorununu Çözebilir

NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) ve Japon Hinode uzay aracının gözlediği bir güneş tsunamisi, Güneş’in manyetik alanıyla ilgili tahminleri doğrulamak için ilk kez kullanıldı. Güneş tsunamileri koronal kütle atımı (CMEs) denilen Güneş atmosferindeki çok büyük patlamalar sonucunda üretilir. CME uzaya fırlayabileceği gibi güneş üzerindeki tsunamiler saniyede 1000 kilometrelik hızla hareket edebilmektedir. Dünya üzerindeki tsunamilerde olduğu …