Gösteriliyor: 1 - 6 of 6 Sonuçlar

Kızaran Gezegen

Gökbilimciler gezegenini yemekte olan bir yıldız keşfetti. Teksas McDonald Gözlemevi’ndeki 9,2 metrelik Hobi-Eberly Teleskopu’nu kullanan gökbilimciler, BD+48 740 kod numaralı kırmızı dev aşamasındaki yıldızın çevresindeki bir gezegenin atmosferinden gelen dumanı fark etti. Aynı şey Dünya’nın başına da gelecek mi?

ALMA’dan Sürpriz Sarmal Yapı

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre altı Dizgesi (ALMA) yardımıyla gökbilimciler yaşlı bir yıldız olan R Sculptoris (Yontar-Sculptor takımyıldızında bulunuyor) çevresindeki maddenin -beklenmedik bir şekilde- sarmal yapıda olduğunu keşfettiler. Böylesi bir yapının ilk kez bir kırmızı dev çevresindeki dış kabukla birlikte olduğu keşfedildi.

Beyaz Cücelerde Yaşam Olabilir

Beyaz cüceler ölü bir yıldız olabilir ancak onların soluk ışığı bildiğimiz anlamdaki yaşam için yeterli olabilir. Bu da yaşanabilir gezegenlerin sayısının düşündüğümüzden daha çok olması demek. Birçok gezegen avı projeleri Dünya’nın bir ikizini bulmak adına güneş benzeri yıldızların çevresindeki karasal gezegenleri bulmaya odaklanmıştır.

Uzaydaki Kum Fırtınaları

Manchester Üniversitesi’ndeki gökbilimciler yıldızların ölümüne neden olan süper rüzgârların sırrını çözdüklerine inanıyorlar.

Ekip bu çalışma için ölmekte olan yıldızların atmosferlerini Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Şili’deki Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile gözledi.

Bu Gezegenleri Ne Bekliyor?

Her biri ölmekte olan yıldıza bağlı olan üç ötegezegen keşfi yapıldı. Çalışma Penn State Üniversitesi’ndeki gökbilimcilerin oluşturduğu uluslararası bir araştırma ekibiyle gerçekleşti.

Güneş Sistemi’ne onlarca ışık yılı uzaklıktaki HD 240237, BD +48 738 ve HD 96127 adlı yıldızlarda gezegen olduğu belirlendi.