Webb ile Süpernova Öncesi Araştırması

Büyük yıldızların süpernova patlamasıyla yaşamlarını sona erdirmeden önceki aşaması Wolf-Rayet olarak bilinir. James Webb Uzay Teleskopu WR 124 adlı bir Wolf-Rayet yıldızının benzeri görülmemiş bir görüntüsünü yakaladı. Yıldızı çevreleyen gaz ve toz bulutu, Webb’in kırmızı-öte ışığında parlayarak geçmişe ait bilgileri sunar. Yıldızın yaklaşan ölüm sahnesi aynı zamanda yeni başlangıçlara sahne olacağından Wolf-Rayet yıldızlarının izlenmesi önemlidir. …

Webb İlk Gezegenini Keşfetti

Araştırmacılar James Webb Uzay Teleskopu verilerinden bir gezegen keşfetti. LHS 475b olarak adlandırılan karasal gezegen Yer ile aynı çapa sahip. Gezegen ilk kez TESS verilerinden varlığını işaret etti. Gezegenin onayı için James Webb Uzay Teleskopunun (JWST) yakın kırmızı öte tayfçekerinin gözlem yeteneğine başvuruldu. Gezegen, yıldızı çevresinde iki geçiş yaptıktan sonra kolayca belirlendi. JWST çalışan tüm …

Webb’den Oluşum Sütunları Gözlemleri

James Webb Uzay Teleskopu Oluşum Sütunlarını görüntüledi. Teleskoptaki Orta Kırmızıöte Aleti (MIRI) ile henüz üzerindeki tozlu perdeyi atmamış olan genç yıldızlar görüntülenerek sütunların farklı, gümüş renkteki görüntüsü elde edilmiş oldu. MIRI görüntüsündeki bu ürpertici manzara yıldızlararası tozla birlikte sütunların yapısını ortaya çıkarılıyor. Orta kırmızıöte dalga boyunda yıldızlar görülemez ancak onları saran gümüşümsü renkteki bulut görülebilir. …

Webb Gözüyle Tarantula Bulutsusu

NASA’nın James Webb Uzay Teleskopu, 30 Doradus ya da diğer adıyla Tarantula Bulutsusuna yeni bir bakış açısı veriyor. Adı örümceğe benzerliğinden gelen bölge, Webb’in görüntüsünde yuvasını gösteriyor (örümceğin ipliksilerle ördüğü evi). Webb’in bu görüntüsündeki Tarantula Bulutsusu, ilk kez ortaya çıkan binlerce genç ve oluşum aşamasındaki yıldızları barındırmaktadır. Webb’in kırmızıöte görüntüleme araçları, bulutsunun yapısını, bileşimini ve …

İki Uzay Teleskopundan Hayalet Görüntüsü!

Hayalet gökada M74’ün yeni görüntüleri, farklı dalga boylarında çalışan uzay gözlemevlerinin birlikteliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Hubble ve James Webb Uzay teleskoplarından elde edilen veriler birleştirildiğinde ortaya böylesi güçlü ve kapsamlı görüntüler çıkmaktadır. Yüzü neredeyse bize dönük olan Hayalet gökada, Balık takımyıldızında yer alıp 32 milyon ışık yılı uzaktadır. İyi gözlenebilir sarmal kolları nedeniyle, …

Webb’den Ötegezegen Görüntüsü

Gökbilimciler James Webb Teleskopunu ilk kez bir ötegezegenin doğrudan görüntüsünü elde etmek için kullandılar. Görüntülenen gezegen bir gaz devidir. Yani karasal olmayıp yaşam barındırması mümkün değildir. Ancak elde edilen görüntü Webb’in güçlü bir kırmızıöte algılayıcıya sahip olduğunu ve bu tür gezegenleri kolayca görüntüleyebileceğini göstermektedir. Webb’in görüntülediği HIP 65426b gezegeni, altı ile sekiz Jüpiter kütlesindedir. 4.5 …

Bir Gezegende Karbondioksit Keşfedildi

James Webb Uzay Teleskopu bir ötegezegenin atmosferinde karbondioksiti belirleyerek, ötegezegen biliminde yeni bir dönemi başlattı. James Webb Uzay Teleskopu, 700 ışık yılı uzaktaki bir sıcak dev gezegenin atmosferinden süzülerek gelen ışığa kırmızı-öte dalga boyunda bakarak karbondioksitin tartışmasız kanıtlarını elde etti. Bu gözlem, gezegenin kimyasal yapısı ve oluşumu hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. Araştırmacılar James Webb’in yakın …

Webb Seçkisi 4: WASP-96b’nin Atmosferi

Ötegezegen araştırmacıları da James Webb Uzay Teleskopunu heyecanla bekleyen grup arasındaydı ve Webb onları kırmadı. 1000 ışık yılı uzaktaki bir gezegenin atmosferini analiz etmek için eşsiz yeteneğini gösterdi. Webb, 25 metrekarelik aynası, hassas tayfölçerleri ve hassas dedektörlerini birleştirerek, tek bir gözlemle gezegendeki suyun açık imzasını, pusu ve var olmadığı düşünülen bulutlarını ortaya çıkardı. Sıcak gaz …

Webb Seçkisi 3: Stephen Beşlisi

Webb teleskopunun elde ettiği bu muazzam görüntüde, “Stephen Beşlisi” (Stephen’s Quintet) gökada grubunun daha önce ortaya çıkmamış ayrıntılarını ortaya koyuyor. Sistemin yakın olması, gökbilimcilere galaktik birleşmeler ve etkileşmeleri incelemeleri için önemli fırsatlar oluşturur. Webb’in yeni görüntüsü, etkileşim halindeki gökadaların içlerindeki yıldız oluşumunun nasıl tetiklendiğini, gökadalardaki gazın nasıl bozulduğunu gösteriyor. Ayrıca, Stephen Beşlisi’ndeki bir kara delik …

Webb Seçkisi 2: NGC 3132

James Webb Uzay Teleskopu, Güney Halka bulutsusuna yepyeni bir ışık tutuyor. Bulutsuyu orta-kırmızı-öte dalga boyunda gözleyen Webb, bulutsunun merkezindeki, tozla kaplı ikinci yıldızı çok daha ayrıntılı şekilde ortaya çıkardı. Yıldız, dönemsel olarak gaz ve toz katmanları çıkardığı için eş yıldızını kendisine yaklaştırır. Birbiri çevresinde dolanan ikili, asimetrik kabuklardan oluşan fantastik bir manzara sunuyor. Webb’in yakın-kırmızı-öte …