Webb’den Yıldızlarla Dolu Küme Görüntüsü

James Webb Uzay Teleskopu gök ada merkezinde bir bölgenin ayrıntılı görüntüsünü elde etti. Yay C adlı yıldız oluşturan bölge Samanyolu’nun merkezindeki Yay A* adlı süper kütleli kara delikten yaklaşık 300 ışık yılı uzaktadır.

Görüntüdeki tahmini 500 bin yıldızın ortasında şenlik ateşi gibi parlayan, madde çıkışlarının gerçekleştiği önyıldızlarla dolu yıldız kümesi bulunuyor. Küme kırmızı öte dalga boyunda kendini gösteren karanlık bulut içerisinde yer alıyor. Genç kümenin merkezinde 30 Güneş kütlesinden daha ağır ve önceden bilinen büyük bir önyıldız bulunuyor. Önyıldızların ortaya çıkardığı bulut o kadar yoğundur ki arkasındaki yıldızlardan yayılan ışık Webb’e ulaşmamaktadır. Daha küçük karanlık bulutlar, bölgede çeşitli yerlerde deliklere benzer izlenim oluşturmaktadır. Gelecekteki yıldızlar bu bölgelerde oluşmaktadır.

Webb’in NIRCam (Yakın kırmızıöte kamera) aleti görüntüde camgöbeği rengiyle görülen karanlık bulutun alt tarafını çevreleyen iyonize hidrojenden yayılan büyük ölçekli emisyonu yakaladı. Genelde enerjik fotonların genç büyük yıldızlar tarafından yayılmasıyla oluşan alan daha fazla araştırma gerektiren sürpriz bir sonuçtur. Bölgenin iyonize hidrojenin düzensiz şekilde dağılan iğne benzeri yapıları incelemeyi gerektiren bir özelliktedir.   

Güneş’ten 25 bin ışık yılı uzakta yer alan galaktik merkez, Webb teleskopu ile yıldızları tek tek inceleyecek kadar yakın olup, gökbilimcilerin yıldızların nasıl oluştuğu hakkında önemli bilgiler içermektedir. Örneğin, Samanyolu’nun merkezinde sarmal kollara oranla daha büyük kütleli yıldızların oluşup oluşmadığı gibi çeşitli sorular bu tür gözlemlerle yanıtlanabilir.   

Görsel telif: NASA, ESA, CSA, STScI, S. Crowe (UVA)

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d