Garip Davranışlı Yıldız Gizli Karadeliği Ortaya Çıkardı

ESO’nun Şili’deki Çok Büyük teleskopu üzerinde bulunan MUSE aygıtını kullanan gökbilimciler NGC 3201 kümesinde garip davranışlar sergileyen bir yıldız keşfetti. Yıldızın Güneş’ten dört kat daha büyük kütleye sahip görünmeyen bir karadeliğin etrafında dolandığı ortaya çıktı — bulunan karadelik iki bakımdan ilk olma özelliği taşıyor; birincisi bir küresel kümede bulunan yıldızsal kütleye sahip pasif bir karadelik …

Samanyolu’nun Eski Kalbi

VISTA yaşlı küresel kümelerin izlerine rastladı. ESO’nun kırmızı-ötesi VISTA teleskopu ile Samanyolu’nun merkezinde ilk kez RR Lyrae olarak bilinen eski tür yıldızların izine rastlandı. RR Lyrae yıldızları genellikle yaşları 10 milyar yılın üzerinde olan yaşlı yıldızsal öbeklerde yer alırlar. Bu keşif Samanyolu’nun şişkin merkezinin ilksel yıldız kümelerinin birleşmesiyle oluştuğuna işaret ediyor. Bu yıldızlar belki de …

Gaia ile Samanyolu

ESA’nın Gaia uydusu gökyüzünü anlatıyor. Gaia’nın görüntüsünde Samanyolu gökadası, Macellan komşuları ile birlikte sıra dışı bir poz vermektedir. Gaia uydusu ile şimdiye kadar görülmemiş doğrulukta yaklaşık bir milyar yıldızın konum ve hızının saptanması amaçlanmaktadır. Bunu yaparken yörüngesi gereği kamera sensörü boyunca olan kendi hızını da hesaba katarak gerçek zamanlı kontroller yapar. Fotoğrafta görülen gökyüzünün merkeze …

Yalnız Yıldızlarda Ölür!

Hubble Uzay Teleskopu ile elde edilen net görüntülerde görülen üç süpernovanın gökadalardan milyonlarca ya da milyarlarca yıl önce dışarı atılan yıldızların patlaması ile oluştuğu onaylandı. Yüz milyarlarca yıldız barındıran bir gökada da her yüz yıl içinde bir süpernova oluşabilir. Hubble’ın gözlediği üç süpernova birkaç bin gökadanın oluşturduğu üç büyük kümedeki gökadalar arasında bulundu. Yıldızlar, bize …

Yıldızları Kayıp Kümeler

Hubble Teleskopu ile küresel kümelerin oluşum perdesini aralamak isteyen gökbilimcilerin kafası daha fazla karışmıştı. Hubble Uzay Teleskopuna evrenin en gizemli kozmik olaylarından birini daha da karmaşık hale getirdiği için teşekkür etmek gerekir. Samanyolu içindeki küresel kümeler gibi küçük gökadalardaki kümelerin de oluşum şekillerinin aynı olması gerekiyordu. Bu kümelerin oluşumunu açıklayan ve genel kabul gören kurama …

Açık Kümedeki Yaban Ördekleri

ESO’nun Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan MPG/ESO 2.2-metre teleskopu üzerindeki Geniş Alan Görüntüleyicisi ile alınan bu güzel görüntü, mavi renkli yıldızlarla bezenmiş, Messier 11, ayrıca NGC 6705 ya da Yaban Ördeği Kümesi olarak da bilinen, yıldız-zengini açık kümelerden biridir. Kalkan takımyıldızı doğrultusunda, yeryüzünden yaklaşık 6000 ışık-yılı uzaklıkta bulunan Messier 11 açık kümesine bazen gökada kümesi …

Tuhaf Bir Gökada

Uzaya taç yaprağını andırarak yayılmış görünen bu uzak gökada, NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu tarafından farkedildi. Yakın geçmişte bir galaktik birleşmenin iki güçlü izini barındıran – düzensiz yapısı ve yıldız kümelerinin sıra dışı yörüngeleri- bu kozmik çiçek gökbilimcilerin özel ilgisiyle karşı karşıyadır. PGC 6240 çok parlak merkezi bölgeyi çevreleyen yıldızlarla dolu puslu yaprakları ile gökyüzünde soluk …

Küresel Kümedeki Yıldız Grupları

NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu verilerini kullanan gökbilimciler, ilk kez eski bir küresel yıldız kümesindeki yıldızların aynı yaşta olmadığını, iki ayrı yaş grubunda olduklarını ve kendilerine özgü yörüngelere sahip olduğunu belirledi. Çalışmaya konu olan küresel küme 47 Tucanae’deki iki ayrı grup arasında en az 100 milyon yıl yaş farkı var. 16.700 ışık yılı uzaklıktaki küme, güney …

Hubble’dan Palomar 2 Kümesi

Gökyüzünde birbirine benzeyen çok sayıda küresel küme bulunur. NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu ile çekilen görüntüde görülen Palomar 2’de bunlardan biridir. Palomar 2, Palomar kümeleri denilen 15 küresel yıldız kümesinden biridir. Bu kümeler adından da anlaşılacağı üzere 1950’lerde Palomar Gözlemevi Gökyüzü Tarayıcısı ile Edwin Hubble başta olmak üzere zamanın en iyi gökbilimcileri tarafından başlatılan bir projeyle …