Gezen Magnetar Gözlem Altında

Gezen Magnetar Gözlem Altında

Hubble teleskopu yardımıyla bir magnetarın gökadamıza bilinmeyen bir yerden geldiği keşfedildi. Araştırmacılar cismin Samanyolu’nda süpernova patlaması sonucu oluşmamış en olası magnetar adayı olduğunu belirtiyor. Bu tuhaf cisim hızlı radyo patlamalarındaki mekanizmaya dair ipuçları verebilir. SGR 0501+4516 olarak bilinen magnetar, 2008’de…

En Hızlı Dönen Nötron Yıldızı Keşfi

En Hızlı Dönen Nötron Yıldızı Keşfi

Aralarında Türk gökbilimcilerin [1] de olduğu yeni araştırmaya göre, Samanyolu’nda ekseni etrafında inanılmaz bir hızla dönen bir nötron yıldızını ortaya çıkardı. Saniyede 716 kez dönen cisim, gözlemlenen en hızlı dönen nesnelerden biridir. Samanyolu evrenin birçok sırrının çözümü barındırıyor. Danimarka Teknik…

Gama Işınlarıyla Dolu Bir Gökyüzü

Gama Işınlarıyla Dolu Bir Gökyüzü

NASA’nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskopunun 14 yıllık verilerinden tüm gökyüzünü gösteren bir film üretildi. Filmde bazen beliren Güneş, gökadamızdaki ve ötesindeki yüksek enerji kaynaklarının arka alanında sakin şekilde hareket ediyor. Görüntüleri oluşturan kıdemli bilim insanı Seth Digel: “Samanyolu’nun parlak,…

Serbest Dolaşan Kara Delik Keşfedildi

Serbest Dolaşan Kara Delik Keşfedildi

Gökbilimciler Samanyolu gök adamızda 100 milyon kara deliğin serbest halde dolaştığını tahmin ediyor. Şimdiye kadar bu fikri destekleyecek serbest bir kara delik keşfedilmemişti. Altı yıllık titiz gözlemlerin ardından Hubble teleskopunun yardımıyla böyle bir kara deliğin varlığına ilişkin doğrudan kanıt sağlandı….

Bir Magnetarda Birleşen Sıcak Noktalar Keşfedildi

Bir Magnetarda Birleşen Sıcak Noktalar Keşfedildi

Süper manyetik ve bir şehir büyüklüğünde olan yıldız çekirdekleri magnetar olarak adlandırılır. Uluslararası Uzay İstasyonunun tepesinde bulunan NASA’nın Nötron Yıldızı İç Yapı Gözlemcisi (NICER) bir magnetarın yüzeyinde milyonlarca derecelik X-ışını noktalarının birleştiğini gözledi. NICER, cisim dönerken küçülen, X ışını yayan…

Dev Birleşme Onaylandı

Dev Birleşme Onaylandı

Araştırmacılar ilk kez bir nötron yıldızı ile karadeliğin çarpıştığına ilişkin verileri doğruladılar. Ocak 2020’de 10 gün arayla oluşan iki olay tespit ettiler. 900 milyon ve 1 milyar ışık yılı uzaktaki olay sonrası oluşan kütle çekim dalgaları LIGO ile keşfedildi. Olay…

Geçmişe Yolculuk Yaparak  Kalıntı  İncelenmesi

Geçmişe Yolculuk Yaparak Kalıntı İncelenmesi

Hubble teleskopu kullanan gökbilimciler bir süpernova kalıntısının oluşumunu anlamak için süreci geriye işletmeye çalıştılar. Uzun zaman önce patlayan yıldız yaklaşık 200,000 ışık yılı uzaktaki Samanyolu’nun uydu gökadası Küçük Macellan Bulutunda bulunuyor. Ölen yıldız geriye 1E 0102.2-7219 adıyla bilinen genişleyen bir…

Kozmik Kar Taneleri

Kozmik Kar Taneleri

Kar tanelerini andıran bu görüntü 13,000 ışık yılı uzaktaki NGC 6441 küresel kümesine ait. Kar taneleri gibi kümedeki yıldızları saymak da zor. 1.6 milyon Güneş kütlesindeki küme Samanyolu’nun en büyük ve en parlak kümelerinden biridir. NGC 6441’de her biri birkaç…

Sır Cisim

Sır Cisim

En büyük yıldızlar öldüğünde kütle çekimleri altında çöküp karadeliğe dönüşürler. Bu yıldızlardan daha az kütleli olanların sonu ise nötron yıldızı olur. Her iki durumda da yıldızlar arkalarında ölü kalıntılarını bırakır. Gökbilimciler on yıllardır nötron yıldızları ile karadelikler arasındaki kütleye ait…