Bir Ötegezegende İlk Kez Uydu Oluşturan Disk Keşfedildi

Bir Ötegezegende İlk Kez Uydu Oluşturan Disk Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevindeki Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisini (ALMA) kullanan gökbilimciler ilk kez bir ötegezegen çevresinde disk olduğunu keşfetti. Gözlemler genç yıldız sistemlerinde gezegenlerin çevresinde dolanan uyduların nasıl oluştuğuna ışık tutacak. Gezegensel disk olarak bilinen disk yaklaşık 400 ışık yılı uzaktaki…

En Büyük Çift Yıldızlı Gezegen

En Büyük Çift Yıldızlı Gezegen

Standartın dışına çıkan bir cismi gözlemek ya da keşfetmek ses getirir. En büyük, en küçük, en sıcak, en soğuk vb özelliklere sahip bir gökcismi her zaman dikkat çeker. Yeni keşif de böyle sıra dışı bir durumla ilgili. Bir çift yıldız…

Özgür Gezegende Uydu Şüphesi

Özgür Gezegende Uydu Şüphesi

Titan, Europa, Io ve Phobos,  Güneş Sistemi’nin öne çıkan sıra dışı uydularıdır. Peki diğer sistemlerde Güneş Sistemi’ndeki gibi uydular olabilir mi? Ya da yıldızı olmayan ‘özgür’ gezegenlerde… NASA’nın desteklediği araştırmada “öteuyduların” olabileceği, ancak şimdilik bunların varlığının doğrulanmasının olanaksız olduğu belirtiliyor…

İlk Dünya Kütleli Gezegen Keşfedildi

İlk Dünya Kütleli Gezegen Keşfedildi

Uluslararası bir gökbilimci ekibi yıldızının önünden geçiş yapan ilk Dünya kütleli gezegeni keşfetti. KOI-314c gezegeni kütlesi ve büyüklüğü bakımından keşfedilmiş en hafif gezegendir. Dünya ile aynı ağırlığa sahip olsa da oldukça kalın gaz atmosferi nedeniyle çapı Dünya’nınkinden yüzde 60 daha…

Öteuydularda Yaşam Olabilir mi?

Öteuydularda Yaşam Olabilir mi?

Gökbilimciler bir yandan ötegezegen ararken diğer taraftan bunların çevresinde dolanan öteuydularını da keşfetmek için büyük uğraş veriyor. Yeni bir çalışmada iki ötegezegene ait olasu uydularının yaşam için elverişli olabildiği vurgulandı. 850 dolayında ötegezegen keşfine karşılık henüz tek bir öteuydu keşfedilmedi.

Öteuydularda Yaşam Olabilir

Öteuydularda Yaşam Olabilir

Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin uyduları yaşam için elverişli yerler olabilir. Bu uyduların yaydığı ışınların kimyasal incelemesi ile yaşam için uygun olup olmadığı anlaşılabilecek. Şimdiye kadar 800’den fazla Güneş Sistemi dışında gezegen ya da diğer adıyla ötegezegen keşfedildi.

Kepler’den Olası Öteuydu Keşifleri

Kepler’den Olası Öteuydu Keşifleri

NASA’nın Kepler Teleskobunu bu yılın başlarında fırlatmasından bu yana Gökbilimciler heyecanla başka yıldızların çevresinde dolanan Dünya benzeri gezegen keşifleri bekliyorlar. Ancak Londra’daki Colloge Üniversitesi’nden Dr. David Kipping bu heyecanı daha da ileri götürerek öteuydu (exomoon) için arayışlara başladı.

Kepler izlediği binlerce yıldızın içerisinde, yine binlerce olası gezegeni geçiş yöntemiyle bulmaya çalışacak. Bir gezegen yıldızının önünden geçişi sırasında yıldızın parlaklığında küçük bir düşme gerçekleşir.