ALMA, Dev Bir Gezegen Oluşum Diski Keşfetti

ALMA, Dev Bir Gezegen Oluşum Diski Keşfetti

Japon gökbilimciler genç bir yıldızın çevresinde dev bir gezegen sisteminin oluştuğunu keşfettiler. Bu sonuç gezegen oluşum kuramları üzerinde etkili olarak gezegen sistemlerinin farklı kökenleri olabileceğini de gösterebilir. Araştırma ekini ESO’nun ALMA ile Kurt (Lupus) takımyıldızındaki HD142527 adlı genç bir yıldızı…

Doğrudan Görüntülenen En Küçük Gezegen

Doğrudan Görüntülenen En Küçük Gezegen

Hawai Subaru Teleskopu’nun kızılötesi verilerinden hareket eden uluslararası bir gökbilimci ekibi parlak yıldız GJ 504 çevresindeki dev bir gezegenin görüntüsüne ulaştı. Birkaç Jüpiter kütle ve boyutundaki GJ 504b gezegeni doğrudan görüntüleme yöntemleri kullanılarak tespit edilmiş güneş benzeri bir yıldızın en…

Küçük Teleskopla Büyük küme Keşfi

Küçük Teleskopla Büyük küme Keşfi

Güneş Sistemimiz evrende çok önemsiz bir alanı kaplar. Güneş sistemlerinin barındığı yüz milyarlarca gökadanın yeraldığı evrende, Samanyolu Gökadamız bile denizde bir damla kadar alanı işgal eder.

Buna karşılık gökada kümeleri olarak adlandırılan devasa yapıları bile gökyüzünde görmek zor olabilir.

Tozların Gezegenleri Oluşturduğu Görüldü

Tozların Gezegenleri Oluşturduğu Görüldü

Japonya Ulusal Gökbilim Gözlemevi ve Japon Hyoto ve Saitama Üniversiteleri’nın yönetimindeki Subaru Teleskopu ile UX Tauri A yıldızı çevresindeki gezegenimsi diskin, özelliklerini belirledi. Çalışmada toz tanelerinin birbiriyle çarpıştığı ve sonunda gezegen oluşturmak için yapıştıkları sürecin başladığı belirlendi.

Doğrudan Görülen Bir Süper Dev Daha

Doğrudan Görülen Bir Süper Dev Daha

Artık doğrudan gözlem yoluyla kahverengi cüce ya da yeni gezegenleri keşfedebilen gökbilimciler, parlak bir yıldız olan Kappa Andromedae’nın çevresinde dolanan bir “süper-Jüpiter” keşfettiler.

Yeni gezegen Kappa Andromedae b, Jüpiter kütlesinin 12,8 katından biraz daha fazla kütlelidir.

Gökada Evrimindeki Anahtar: Kırmızı Gökadalar

Gökada Evrimindeki Anahtar: Kırmızı Gökadalar

Bir araştırma ekibi 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir gökada kümesi içinde kırmızı yıldız oluşturan gökadaların yerlerini saptadılar. Bunun için Subaru Teleskopu ile geniş açılı (panoramik) gözlemler yapıldı. Bilim insanları “yanan kırmızı gökadaların” bir gökadanın gençlik evresinden yaşlılık evresine geçişte ortaya çıktığına inanıyor.

M82’nin Süper Rüzgâr Kaynakları

M82’nin Süper Rüzgâr Kaynakları

COMICS aracının yardımıyla Subaru Teleskopu genç yıldız kümeleriyle dolup taşan M 82 gökadasını ayrıntılı olarak görüntüledi. Ortaya çıkan görüntü gökadadaki fırtınaları göstererek genç gökadanın gelişimini sağlayan yıldız kümelerinin varlığını gösterdi. Bu türden çalışmalar, gökadamızın geçmişini anlamaya yönelik arayışlara destek verir.

12,8 Milyar Işık Yılı Uzaklıktan Karadelik Keşfi

12,8 Milyar Işık Yılı Uzaklıktan Karadelik Keşfi

Hawai Üniversitesi’nden Tomotsugu Goto liderliğindeki ekip Dünya’dan 12,8 milyar yıl ışık yılı uzaklıktaki dev bir gökadanın merkezinde dev bir karadelik keşfettiler. Gökadanın merkezindeki karadeliğin 1 milyar Güneş kütleli olduğu bildiriliyor. Gökada ve karadelik evrenin erken dönemlerinde oluşmuş. Bu kadar uzaklıkta…