Yakınımızda Bir Gezegen Sistemi Keşfedildi

Yakınımızda Bir Gezegen Sistemi Keşfedildi

Yer’den sadece 33 ışık yılı uzaklıkta yeni bir gezegen sistemi keşfedildi. Bize en yakın sistemler arasında yer alan sistemdeki gezegenler M tipi bir cüce yıldız çevresinde dolanıyor. Sistem önce TESS ile keşfedildi. Ardından onay için Hawaii’deki Keck Gözlemevi kullanıldı. Sistemin…

Öte Gezegen Sayısı 5000’i Geçti

Öte Gezegen Sayısı 5000’i Geçti

Keşfedilmiş gezegen sayısı, NASA’nın onayıyla 5000 sınırını geçti. Yakın geçmişe kadar evrende sadece Güneş Sistemindeki gezegenleri biliyorduk. Ancak 30 yıl önce başlayan keşif serisi ile Samanyolu’nda 5000’den fazla gezegen olduğunu belirledik. Bu gezegenler arasında Yer gibi küçük ve kayalık olanlar…

En Sıcak Jüpiter

En Sıcak Jüpiter

Yer’den binlerce ışık yılı uzaktaki yıldızların çevresinde dolanan 4000’den fazla gezegen keşfedildi. Bu gezegenler kayalık süper Dünyalardan ve küçük Neptünlerden gaz devlerine kadar çok farklı türdedir. Bugüne kadar keşfedilen gezegenler arasında en kafa karıştırıcı olanları ise “sıcak Jüpiter” sınıfında olanlardır….

Türk Gökbilimci Liderliğinde İki Lise Öğrencisi Dört Gezegen Keşfetti

Türk Gökbilimci Liderliğinde İki Lise Öğrencisi Dört Gezegen Keşfetti

İki lise öğrencisi Türk gökbilimci Tansu Daylan liderliğinde 200 ışık yılı uzakta dört ötegezegen keşfetti. Keşfi makale ile duyuran öğrenciler gezegen keşfeden en genç gökbilimciler unvanına sahip oldular.

Lise öğrencileri Student Research Mentoring Program (Öğrenci Araştırma Mentorluk Programı, SRMP) aracılığıyla araştırma programlarına katılıyor. Programa katılan öğrenciler Harvard ve MIT’te çalışan bilim insanlarıyla çalışma şansını yakalıyor.

Altı Yıldızlı Sistem

Altı Yıldızlı Sistem

Yıldız tutulmalarının çokça yaşandığı altılı yıldız sistemi NASA’nın TESS verileriyle yakın plana alındı. Sistem Eridanus takımyıldızı doğrultusunda olup 1900 ışık yılı uzakta bulunuyor. TYC 7037-89-1 ya da TIC 168789840 olarak adlandırılmış sistem üç gruptan oluşmuş altılı yıldız sistemidir. Her grupta…

Bir dedektiflik hikayesi gibi gezegen keşfi

Bir dedektiflik hikayesi gibi gezegen keşfi

NASA’nın Kepler teleskopu 2009’da göreve başladıktan kısa süre sonra çok yıldızlı bir sistemde Satürn’ün yarı kütlesinde bir cisim olduğunu keşfetti. KOI-5Ab aday gezegenler listesinin ikinci grubundaydı ve Kepler ardı ardına gezegen keşfedilince gökbilimciler tarafından sonraya bırakıldı. Kepler’in görevi 2018’de bittiğinde…

Yaşam, Yıldız Ölse de Devam Edebilir mi?

Yaşam, Yıldız Ölse de Devam Edebilir mi?

Güneşimiz gibi yıldızlar öldüğünde geriye sadece bir çekirdek kalır ki bu da beyaz cücedir. Yeni bir çalışma beyaz cüce çevresinde dolanan bir gezegende yani yıldız öldükten sonra da olası yaşamın devam edip edemeyeceğini ele alıyor. Küçük bir yıldızın yörüngesinde dolanan…

TESS Tuhaf Gezegeni Gözledi

TESS Tuhaf Gezegeni Gözledi

TESS uydusunun yaptığı ölçümler bilinen en sıcak gezegen olan KELT-9b’nin tuhaf ortamı hakkında önemli bilgileri ortaya çıkardı. NASA’nın Goddard Uzay Araştırmaları Merkezinden John Ahlers: “Tuhaflık faktörü KELT-9b’de epey yüksektir. Hızla dönen bir yıldıza oldukça yakın, neredeyse kutup hizasındaki yörüngede dolanan…

TESS ve Spitzer’den Önemli Gezegen Keşfi

TESS ve Spitzer’den Önemli Gezegen Keşfi

On yıldan fazla zamandır süren arayışlar mutlu sonla noktalandı: AU Microscopii yörüngesinde gezegen keşfedildi. Bebek yaştaki yıldız kalıntı malzemeyle dolu diskle çevrilidir. Gökbilimciler TESS’in işaret ettiği yere Spitzer teleskopu ile bakarak burada Neptün büyüklüğünde bir gezegen olduğunu belirledi. Kısaca AU…

Umutları Yeşerten Genç Dev Gezegen

Umutları Yeşerten Genç Dev Gezegen

NASA’nın diğer yıldızların çevresinde dolanan gezegenleri bulma amacıyla görev yapan TESS teleskopu oldukça genç yaşta sıcak Jüpiter benzeri gezegen adayı belirledi. Keşfin gezegen statüsü alabilmesi için birkaç gözlem daha gerekiyordu ki burada imdada Spitzer teleskopu yetişti. Böylece gezegen onaylandı. Bu…